2024. március 29., péntek
XXXI. NYÁRI OLIMPIA - RIO DE JANEIRO

Etióp világcsúccsal kezdődött az atlétika

Megszerezte első győzelmét a magyar férfi vízilabda-válogatott – Női röplabdában Szerbia 3:0-ra nyert a vb-ezüstérmes Kína ellen

ATLÉTIKA

Márton bronzérmes

A riói olimpia első atlétikai bajnoka az etióp Almaz Ayana lett. A 24 éves, első olimpiáján szereplő Ayana, aki tavaly a pekingi vb-n 5000 méteren volt bajnok, most a 10 000 méteres távot 29:17,45 perc alatt teljesítette, ami fantasztikus, az előzőnél több mint 14 másodperccel jobb új világcsúcs. Az eddigit 1993 óta a kínai Vang Junszia tartotta 29:31,78 perccel. Ayana az óriási iramú futamban a világbajnok kenyai Vivian Cheuriyotot és a címvédő etióp Tirunesh Dibabát előzte meg. Cheuriyot kenyai csúcsot, Dibaba pedig egyéni csúcsot állított fel.

Női súlylökésben 18,40 méter volt a döntőbe jutásra előírt szint, amit a magyar Márton Anita elsőre túldobott. Márton 18,51-gyel jutott tovább, ami a selejtező 6. eredménye volt, és az éjjel bronzérmes lett.

A férfi diszkoszvetés selejtezőjében Kővágó Zoltán a 9. eredményt jelentő 63,34 méterrel jutott a szombat délutáni döntőbe. Több híresség lemaradt, a legjobb 12 között nem volt hely az oda várt német Robert Hartingnak, a lengyel Urbaneknek, az iráni Hadadinak és az indiai Gowdának sem. A női hétpróba első száma, a 100 m gát után a brit Jessica Ennis-Hill vezet, Krizsán Xénia 17., Zsivóczky-Farkas Györgyi pedig 21. a 31 fős mezőnyben.

VÍZILABDA

Más súlycsoport

Az előző fordulókban Japán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a görögök elleni mérkőzés harmadik negyede után hárommal vezetett, Ausztrália ellen pedig csak kettővel veszített a végén, így Benedek Tibor csapata komolyan kezdte a mérkőzést a távol-keletiek ellen, de csakhamar kiderült, nem egyforma fajsúlyú a két együttes. A japán fiúkról azt mondták, hogy rengeteget úsznak, de a magyarok ezt könnyedén semlegesítették, sőt az első negyedben elúszásból magyar gól született. A mérkőzést tulajdonképpen az döntötte el, kinek milyen centerei vannak, s e tekintetben a magyarok szó szerint nem egy súlycsoportban vannak a japánokkal, akik ellen számos kiállítást harcolt ki Kis Gábor, s maga is parádés gólokat lőtt lefordulásból, sőt egy ötméteres svédcsavarja is beakadt. Másik oldalról a japánok igen nehezen harcoltak ki emberelőnyt, kívülről pedig nincs olyan lövőerejük, mint az európai csapatoknak, így a harmadik negyedre már amolyan gálamérkőzést láthattunk, amelyen az volt a kérdés, a magyarok megdöntik-e a még mindig érvényes rekordjukat, 1932-ben, a Los Angeles-i olimpián ugyanis 17:0 volt az eredmény Japán ellen. Nos, adott gól tekintetében beérték a régi csúcsot, de a japánok is lőttek hetet, így csupán annak lehetett örülni, hogy a magyar csapat végre elmozdult a holtpontról, s ezzel gyakorlatilag továbbjutott. A mérkőzés legjobbja a már említett Kis volt, aki 5 gólt lőtt, Nagy Viktor pedig 61 százalékos biztonsággal védett (16:11).

RÖPLABDA

Győzelem a vb-ezüstérmes ellen

Szerbia női röplabda-válogatottja pénteken Rióban a csoportküzdelmek 4. fordulójának meccsén fölényes, 3:0 (25:19, 25:19, 25:22) arányú győzelmet aratott a legutóbbi vb-n ezüstérmes kínai válogatott felett, amivel a B csoportban biztosította a 3. helyet. A második pozícióért Zoran Terzić kapitány serege vasárnap 14 óra 30 perces kezdettel Hollandiával mérkőzik.

Szerbia válogatottja sokkal jobban játszott, mint az előző, az USA elleni találkozón. Az egyedüli rövidzárlat a harmadik játszma közepén történt, amikor Kína ledolgozta az 5 pontos hátrányt, ám a hajrában újra a remekül játszó Tijana Bošković vezette gárda került fölénybe, és 80 perc játék után nyert. A Hollandia elleni mérkőzés eredményétől függően Szerbia ellenfele a negyeddöntőben valószínűleg Oroszország vagy Dél-Korea lesz.

KOSÁRLABDA

A lányok a negyeddöntő kapujában

Szerbia válogatottja tegnap 80:72 (24:14, 16:20, 26:9, 14:29) arányban nyert Kína ellen az olimpiai női kosárlabdatorna B csoportja 4. fordulójának mérkőzésén. Az Európa-bajnok szerb válogatott ezzel versenyben maradt a továbbjutásért, amihez a 20 óra 30 perces kezdetű vasárnapi utolsó csoportmeccsen mindenképpen győzni kell a még nyeretlen Afrika-bajnok Szenegállal szemben.

Marina Maljković kapitány csapata jól nyitotta a meccset, ám az első negyedben szerzett 10 pontos előnyt a folytatásban gyorsan leadta. Nagyszerű volt viszont a 3. negyed, amelyben 25 pontra is nőtt az előny. Az utolsó játékrészben a rivális mindent egy lapra tett fel, csodák csodájára ment is a triplázás, de a kicsit visszaesett szerb csapat ellen mégsem sikerült fordítani. A mérkőzés legjobbja Sonja Petrović volt 20 ponttal, 8 lepattanóval és 6 gólpasszal.

A férfitorna B csoportjában Litvánia a rangadón legyőzte Argentínát, a horvátok pedig a Brazília feletti győzelmükkel harcolták ki a negyeddöntő jogát. Szerbia lapzárta után az USA-val játszott, vasárnap pedig a sorsdöntő meccsen Kína az ellenfél.

SPORTLÖVÉSZET

Érem nyolcadikra sincs

Még csak egy alkalmuk maradt a szerbiai és a magyar lövőknek a riói olimpián. Mivel pénteken a kisöbű puska fekvőszámában sem sikerült döntőbe jutni, a két nemzet képviselői a nyolcadik versenyszámban is lemaradtak az éremről, és már csak a kisöbű puska férfi összetett versenyében a remény. Stevan Pletikosić az első húsz, Sidi Péter az első tíz lövésben került komoly hátrányba, amit már nem sikerült ledolgozni. Sidi 1,5, Pletikosić pedig 3,2 körrel maradt le az alapszakasz nyolcadik helyezettjétől. Milenko Sebić és Szabián Norbert kiegyensúlyozottan, de csak átlagos szinten teljesítettek. Sidi a végén 10., Pletikosić 21., Sebić 34., Szabián pedig 42. lett.

CSELGÁNCS

Bor a nyolcaddöntőben búcsúzott

Bor Barnának mindössze két párharcig tartott a riói olimpia +100 kilós cselgáncsversenye, a magyar olimpikon egy ipponnal bejutott a legjobb 16 közé a tunéziai Fajszel Dzsaballah ellen, ott viszont intéssel alulmaradt a kubai Alex García Mendozával szemben. Joó Abigél a nők 78 kilós mezőnyében a vigaszágon egy jukóval kikapott a kubai Yalennis Castillótól, így hetedik lett.

ÚSZÁS

Hosszú és Cseh a hajnali döntőben

Hosszú Katinka és Michael Phelps kivételével sorban buktak a címvédők és a világcsúcstartók a riói olimpia úszóversenyeinek csütörtök esti műsorában. Phelps 200 méter vegyesen negyedik idei, összesen 22. aranyérmét nyerte, és e számban már négyszeres olimpiai bajnok.

Hosszú egyazon napon másodszor is megdöntötte egyéni legjobbját 200 méter háton, és az első helyen jutott a döntőbe. Phelpsnek nem volt méltó vetélytársa, Katinka pedig azok nélkül maradt, akiket a legveszélyesebbnek tartottak. A világbajnok ausztrál Emily Seebohm 12., a világcsúcstartó és címvédő amerikai Missy Franklin pedig csak 14. lett. Hajnalban Katinka másodikként ért célba, így megszerezte negyedik olimpiai érmét.

Cseh László 100 méter pillangón a 4. helyen jutott a döntőbe, ahol hármas holtversenyben második lett. Női 200 méter mellen a világcsúcstartó dán Rikke Möller Pedersen nyolcadik lett, s egyéni csúccsal győzött a 2014-es kismedencés vb-n ezüstérmes japán Rije Kaneto.

Ryan Murphy egyéni legjobbal nyerte a 200 méter hátat, ami Rióban a második aranya, hisz 100-on is a leggyorsabb volt. A vegyes váltóban reméli a harmadikat. Az amerikaiak e számban már hatodszor egymás után bajnokok.

50 méter gyorson kiesett az olimpiára legjobb idővel érkezett ausztrál Cameron McEvoy, az elődöntőben pedig a francia Florent Manaudou csak két századdal maradt le az olimpiai csúcsról.

A női 100 méter gyors is meglepő módon zárult. Az aranyat az amerikai Simone Manuel és a kanadai Penny Oleksiak osztották új olimpiai csúccsal, mögöttük pedig a sok érmet nyert Campbell nővérek és a holland Ranomi Kromowidjojo zártak egyformán érem nélkül, hisz a bronz a svéd Sarah Sjöströmé lett. Manuel az USA első afroamerikai úszója, aki olimpiai aranyérmet nyert egyéni versenyszámban. Penny Oleksiak csak 16 éves, s Rióban már negyedik érmét nyerte, tavaly pedig hatot vitt el az ifi-vb-n. Szoros futamairól lett ismert, hisz az elődöntőben 1 századdal maradt le Cate Campbell mögött. A két gyorsváltóban bronzot nyert, ifivilágcsúccsal szintén bronzot 100 méter pillangón.