2024. április 25., csütörtök

Naprakészen követhetők a népszavazással kapcsolatos adatok

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szeptember 17-éig kérhetik felvételüket a levélszavazók névjegyzékébe

Péntektől naprakészen lehet követni a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán az októberi népszavazással kapcsolatos statisztikai adatokat, például azt, hogy hány választópolgár akar a külképviseleteken vagy levélben szavazni.

Már megkezdték az NVI választási értesítőinek a kézbesítését (Fotó: MTI)

Már megkezdték az NVI választási értesítőinek a kézbesítését (Fotó: MTI)

A www.valasztas.hu oldalon az NVI mostantól naponta frissíti a névjegyzékkel kapcsolatos statisztikai adatokat: a névjegyzékben szereplők számát, az átjelentkezéssel és a külképviseleteken szavazni szándékozók számát, valamint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de a névjegyzékbe felvett – levélben szavazó –választópolgárok számának alakulását is. Az adatokból kiderül az is, hogy a belföldi szavazókörök száma 10 331, és emellett 105 külképviseleten lehet majd szavazni októberben.

A péntek reggeli adatok szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok közül 633-an szeretnének valamelyik külképviseleten szavazni, 648-an pedig Magyarországon belül, de más településen. Levélben 262 347 választópolgár szavazna, az összes választópolgár száma 8 275 747.

Az oldalon online lehet intézni a névjegyzékkel kapcsolatos ügyeket, például az átjelentkezéssel, a külképviseleti szavazással vagy a mozgóurna-igényléssel kapcsolatosakat. Átjelentkezést szeptember 30-án 16 óráig, külképviseleti névjegyzékbe vételt szeptember 24-én 16 óráig lehet kérni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szeptember 17-én 16 óráig kérhetik felvételüket a levélszavazók névjegyzékébe.