2024. március 29., péntek

Megtörtént a minisztériumok átadása

Az új kormány már pénteken kora reggel megkezdte a munkáját

Miután csütörtökön este 7 órakor megalakult a kormány, Aleksandar Vučić kormányfő nem vesztegette az időt, péntek reggel fél 7-re hívta össze a kormány első ülését, amelyen megalakították a kormány új munkatestületeit.

Az alakuló ülésen különös figyelmet fordítottak a szociális-gazdasági tanács szerepére, illetve a tanács tagjainak megválasztására. Az egyik első döntés értelmében, a törvény által megszabott határidőn belül, szeptember 15-éig kell a kormányszervnek megszabnia az órabérek minimális összegét. Mint ahogy az a kormány által kiadott közleményben áll, sor kerül a minimálbérek összegének növelésére.

A kormányülést követően azokban a minisztériumokban, ahol miniszterváltásra került sor, az új miniszterek átvették a korábbi megbízottaktól a minisztériumok vezetését. Így Nela Kuburović Nikola Selakovićtól vette át az igazságügyi minisztérium irányítását. Nela Kuburović kiemelte, a minisztérium az igazságszolgáltatás hatékonyságának fejlesztésén dolgozik majd, illetve számos olyan intézkedést tervez, amely a korrupció és a bűnözés elleni küzdelem megerősítését szolgálja. Ana Brnabić ugyanakkor Kori Udovičkitől az államigazgatási és önkormányzati minisztériumot vette át. Brnabić szerint a racionalizáció összetett feladat, ez nemcsak elbocsájtásokat jelent, hanem az állami hivatalnokok képzését is.

Srđan Verbić az oktatási minisztérium irányítását Mladen Šarčevićnek adta át, akinek szavai szerint a korszerű és konceptuális oktatást kell előtérbe helyezni. Ivan Tasovac helyét pedig Vladan Vukosavljević vette át a kulturális és tájékoztatási minisztériumban. Željko Sertić helyére Goran Knežević került, ő irányítja ezután a gazdasági minisztériumot. Snežana Bogosavljević Bošković pedig Branislav Nedimovićnak adta át a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumot.

Az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztériumot Zorana Mihajlović vezeti, Ivica Dačić a külügyminisztériumot, Rasim Ljajić pedig a telekommunikációs, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumot. Nebojša Stefanović maradt a belügyminisztérium élén, a pénzügyminisztérium élén pedig Dušan Vujović. Továbbra is Aleksandar Antić a bányászati és energetikai miniszter, Zlatibor Lončar pedig az egészségügyi miniszter. Aleksandar Vulin felel a foglalkoztatási, munkaügyi és szociálisvédelmi minisztériumért, míg Vanja Udovičić a sporttal és ifjúsággal megbízott minisztériumért. A védelmi miniszter pedig Zoran Đorđević.

Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter, Slavica Đukić Dejanović a demográfiai kérdésekkel foglalkozik, valamint Milan Krkobabić is tárca nélküli miniszter.