2024. április 20., szombat

A legendák nyomában

Cserkész csapattábor kezdődött Kishegyesen a Welker-tanyán – A tábor kerettörténetét a magyar legendák és mondák adják – A csapattábor befejezése után kezdődik a nyílt cserkésztábor
Sátorállítás a táborban (Lakatos János felvétele)

Sátorállítás a táborban (Lakatos János felvétele)

Szerdán verték fel sátraikat az idei első cserkésztábor résztvevői a kishegyesi Welker-tanyán. Három község cserkészei vesznek részt a táborban, tudtuk meg Kokrehel József táborparancsnoktól.

– Ez a mostani csapattábor közös szervezésben valósul meg, a temerini, a kishegyesi és a topolyai csapatok parancsnokai vettek részt az előkészületekben. A szervezési munka még valamikor tavasszal indult el, de az utolsó két hónapban álltak össze a dolgok. Az igazság az, hogy a vártnál kevesebben lettünk, mert kb. 40 főre számítottunk és csak szűk harmincan vagyunk. Vannak segítőink is, akik Zentáról, Temerinből és Topolyáról érkeztek. Ők nem cserkészek, de mindenki, aki itt van, az vagy cserkész, vagy cserkész-szimpatizáns – mondta el a táborparancsnok.

Mint minden cserkésztábornak, a mostaninak is van kerettörténete. Ez alkalommal a magyar legendák és mondák korát választották, számolt be Kokrehel.

– Mindennap egy-egy legendát dolgozunk fel. Első nap a Csodaszarvas legendájával foglalkoztunk, a második nap erőnléti próba, ezért Attila, Isten ostora témát dolgoztuk fel. A harmadik napon a tudásunkat gyarapítjuk, Álmos vezér vezetése alatt, az alaptörténet Emese álma. Negyedik nap egész napos portyát tartunk, ami a Fehér ló fia legendája köré épül. Utolsó nap a honfoglalás és a vérszerződés témájával fogunk foglalkozni – tudtuk meg a táborparancsnoktól.

Kokrehel József táborparancsnok (Lakatos János felvétele)

Kokrehel József táborparancsnok (Lakatos János felvétele)

A tábor témáját tehát a különböző magyar legendák és mondák adják, épp ezért a különböző foglalkozások is a múltat idézik meg, derült ki.

– Igyekeztünk olyan foglalkozásokat bevenni a tábor programjába, amiket a régi magyarok is csinálhattak. Lesz íjászkodás, lovaglás, növényismeret, gyékényszövés, stb. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk a cserkészanyagra is, mert a tábor végén cserkészavatást fogunk tartani. Itt a kiscserkészek ígéretet, a nagycserkészek pedig fogadalmat tehetnek – mondta Kokrehel, majd arról is szólt, hogy több korosztály is képviselteti magát a táborban. Vannak résztvevők a kiscserkész korosztályból, 7–10 éves kor, valamint a nagycserkész korosztályból is, a legidősebb résztvevő elsős középiskolás. A táborparancsnok arról is szólt, hogy külön van lány és fiú altábor, illetve két-két őrsbe oszlanak a fiúk és a lányok is.
A cserkész csapattábor vasárnap este ér majd véget, de rögtön hétfőn újabb tábor fog kezdődni a Welker-tanyán. Akkor a Roxfort címet viselő nyílt csapattábor kezdődik majd, ami ez alkalommal a megszokottól eltérően egy modern és népszerű témát dolgoz fel. Amint a címéből is sejteni lehet, a nyílt tábornak Harry Potter a kerettörténete, az ő világába kalauzolja el a tábor résztvevőit.