2024. április 23., kedd

Megközelíthetőbbek lesznek a tanyasi gazdaságok

Útburkolat-javítási munkálatokat aszfaltozás követ Zentagunarason – Betonút létesült a temetőben

Az utakat érintő javítási munkálatok mellett mindenekelőtt a faluszéli tanyasi gazdaságok irányában tervezik új aszfaltozott útszakaszok kivitelezését Zentagunarason. A napokban elkezdődik azok aszfaltozása. 2016 májusa óta már betonúton is közlekedhetnek a temetőbe látogatók.

– Csaknem egy évvel ezelőtt, 2015 őszén befejeződtek Zentagunarason a folyó évre tervezett, a Vojput vállalat által 2 300 000 dinár értékben kivitelezett útburkolat-javítási munkálatok. Mivel korábban, huzamosabb időn keresztül elmaradtak az útburkolat-javítási munkálatok falunkban, ezekre a tevékenységekre akkor jelentős összeget kellett ráfordítanunk. Többek között az iskola parkolója esetében egy kisebb szakaszra is került új burkolat, az Ady Endre utca egy részét töltöttük fel zúzott kővel, például az úgynevezett Újnegyedünk hátsó utcáját töltettük fel salakkal. Az említett utcát, útszakaszt a polgárok mindenekelőtt mezőgazdasági gépjárműveikkel használják, annak érdekében, hogy ne kelljen a főúton haladniuk. 2016-ban folytattuk az útburkolat-javítási munkálatokat helyi közösségünkben. Ahol kell, ott kátyúztunk, salakkal, zúzott kővel töltöttük fel a területet, ez jellemző lesz a folytatásban is. Ha szükséges, akár összefüggő útszakaszok teljes áthúzására is sor kerülhet. Az idei évben 850 000 dináros a tervezett keret, amelyet kátyúzásra irányoztunk elő – fogalmazott Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke, aki hangsúlyozta:

– A napokban, a Vojput kivitelezésében, kezdetét veszik a Kodály Zoltán utca esetében, 250 méterre vonatkozóan, és a Gunaras felé vezető útszakaszon, 220 méteres hosszúságban, az aszfaltozási munkálatok. Ezen kivitelezések a tanyasi gazdaságok zökkenőmentesebb megközelítése szempontjából kulcsfontosságúnak számítanak. A falu szélén lévő Népfront utcában 250 méter hosszúságban is tervezett új aszfaltozott útszakasz építése, a beruházás vonatkozásában jelen pillanatban van kiírva közbeszerzési pályázat. E három helyszínen való munkálatok a topolyai önkormányzattal közös projektumként valósulnak majd meg a mezőgazdasági földbérbeadásból származó bevételek egy részéből. A zentagunarasi helyi közösség hozzájárulása csupán a Népfront utcát érintő beruházásnál mutatkozik meg. Ezen utca esetében az alapot önkormányzati támogatásból létesítenénk, esetében a felső útburkolat biztosítására, az aszfaltréteggel való borításra különítettünk el a folyó évben költségvetésünkből 1 400 000 dinárt. A Kodály Zoltán utca esetében 4 300 000 dináros, a Gunaras felé vezető útszakasz esetében 3 800 000 dináros, a Népfront utcát érintő beruházásnál pedig 2 300 000 dináros az a keretösszeg, amely a mezőgazdasági földbérbeadásból származó bevételből származtatható. Ez évi terveink között szerepelt továbbá a falunkban lévő temetőn belül betonutat is létesíteni, ugyanis mostanáig még egyetlen ilyennel sem rendelkeztünk. Erre a célra 500 000 dináros keretet irányoztunk elő az idei évben. Májusban a temetőnkben, annak központi szakaszán, egy betonút épült ki. A főbejáratot betonoztattuk le 62 méter hosszan. Terveink között szerepel, hogy a jövőben a temetkezési helyen folyamatosan, évről évre újabb betonutak létesülnek majd a sírhelyek jobb megközelítése érdekében – fogalmazott Sípos Hajnalka.