2024. április 20., szombat

Ausztria nem küld rendőröket Szerbiába

Az osztrák belügyminisztérium nem tervez rendőröket küldeni Szerbiába határvédelmi feladatokra - szögezte le Karl-Heinz Grundböck, a tárca szóvivője pénteken.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: nem küldenek személyzetet Szerbiába, csupán technikai támogatást nyújtanak a határvédelemben, például hőkamerákkal, vagy a tervezésben.

Aleksandar Vučić miniszterelnök, aki korábban a nap folyamán tárgyalt Christian Kern osztrák kancellárral Bécsben, azt mondta: Belgrád "alig várja az osztrák rendőrök, katonák és civilszervezetek érkezését".

Kern a maga részéről arról beszélt: a Vučićtyal kötött megállapodás értelmében "megbízza a belügyminisztert és a védelmi tárca vezetőjét, vizsgálják meg, hozzá tudna-e járulni Ausztria a szerbiai határvédelem támogatásához". A kitűzött cél egy külföldön végrehajtott humanitárius bevetés előkészítése, a küldetésbe a hadsereget és civilszervezeteket is bevonnának - ismertette Kern.

Vučić Nebojša Stefanović belügyminiszter és Ivica Dačić külügyminiszter társaságában tanácskozott az osztrák kancellárral.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pénteken újságírók előtt köszönetet mondott Szerbiának "a jó együttműködésért a menekültválság leküzdésében". "A balkáni útvonal lezárása érezhető tehermentesítést hozott" - jelentette ki.