2024. március 29., péntek

Megalakult az új kormány

Egész napos vita után tegnap 19 órakor a Köztársasági Képviselőház üléstermében Tomislav Nikolić államfő, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Irinej szerb pátriárka, több nagykövet és a parlamenti képviselők jelenlétében a kormányfő és miniszterei letették az esküt. Elhangzott a Bože pravde himnusz, és ezzel megalakult az új szerb kormány, amelyet ezek után is a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt, valamint a köréjük tömörülő kisebb pártok tagjai alkotják. 

A kormányban ezúttal is 16 tárcavezető és 3 tárca nélküli miniszter vesz részt, közülük kilencen megőrizték korábbi pozíciójukat, heten pedig most kapcsolódnak be a végrehajtó hatalom munkájába. Aleksandar Vučić újraválasztott kormányfő azt üzente, az új kormány becsületesen, komolyan és felelősségteljesen teszi majd dolgát az ország érdekében. Legfőbb célja a polgárok jobb életfeltételeinek megteremtése lesz.

Az új kormány első ülésére már ma sor kerül.

Az új kormány eskütétele (Beta)

Az új kormány eskütétele (Beta)

A kormány megalakulását egész napos képviselői vita előzte meg. Az ellenzék és a hatalmon lévő pártok közötti párbeszéd sok esetben személyeskedésbe fajult. A képviselőházi ülés elején a Saša Radulović vezette Elég volt! megmozdulás képviselői kivonultak a tanácsteremből, ezzel fejezve ki rosszallásukat, hogy a parlament elnöke, Maja Gojković nem adott szót az ellenzéki képviselőknek. A vita Maja Gojković és Saša Radulović között is azt követően történt meg, miután Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt képviselője nemtetszésének adott hangot, hogy Radulović az egyik közösségi oldalon farmhoz hasonlította a parlamentet. Gojković kiemelte, mindenki a közösségi oldalon szabadon véleményt nyilváníthat, de azzal, hogy farmhoz hasonlítja a képviselőházat, saját magát is a farm lakójaként minősíti, rossz fényben tünteti fel a képviselőket, akiket a polgárok választottak meg, és ezt nem engedheti meg. Ezután Radulović több alkalommal is a munkarendi szabályzatra hivatkozva szót kért, amit nem kapott meg, így azzal az indokkal, hogy az ellenzék jogait a hatalmon lévő párt képviselői nem tartják tiszteletben, és ezzel erőszakot követnek el az ellenzéki képviselők ellen, képviselőtársaival felállt és kivonult a teremből. Délután azonban visszatértek és folytatták a munkát.

KALIGULA, NÉRÓ...

Meghatározó párbeszéd alakult ki Aleksandar Vučić és Đorđe Vukadinović, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője között. Vukadinović kritikát intézett a kormányhoz, mivel szerinte nem tud valós eredményeket felmutatni, Vučićot csak látszat demokratának nevezte, mert expozéjának semmi értelme sem volt, azonkívül hogy órákat vett igénybe. Véleménye szerint hasonlítani szeretne Angela Merkel német kancellárra és Vladimir Putyin orosz államfőre, de hozzáállásával inkább Kaligulára és Néróra hasonlít. Vučić sem maradt adós, kiemelte, ő nem fogja megengedni, hogy a Szerbiai Állami Szerencsejátéktól Vukadinović kenőpénzt kapjon, mint ahogy azt éveken keresztül tette, és amiből meggazdagodott.

A szerencsejátékból származó pénz ezek után csak az állami kasszába kerülhet – intézte szavait a képviselőhöz, majd hozzátette, Kaligula és Néró nevét is megőrizte a történelem, de Vukadinović nevét, aki nemzetiségéről és vallásáról is lemondott a politikai pozícióért, nem fogja. Vukadinović végül puszit küldve a kormányalkotó felé, kivonult az ülésteremből.

MINDENKI KORMÁNYFŐJE?

Aleksandar Vučić és az ellenzéki képviselők között szóba került a közpénzek észszerűtlen költése, míg az ellenzéki képviselők arra igyekeztek rámutatni, hogy egyes önkormányzatok, ahol a hatalmon lévő pártok képviselői rokoni kapcsolatokat ápolnak az önkormányzati vezetőkkel, egyik napról a másikra indokolatlanul sok pénzt kaptak. Vučić válaszában arra igyekezett rámutatni, hogy más önkormányzatokban, ahol a vezetést az ellenzéki képviselők gyakorolták, egy nap, ugyanabban a kávézóban észszerűtlenül sok alkohol fogyott el. Erre Radoslav Milojičić, a Demokrata Párt képviselője rámutatott, a kormányfő minden polgármester és minden önkormányzat, illetve minden polgár kormányfője, nem tehet különbséget. Így egyes önkormányzatok, például Smederevska Palanka a beruházások hiányában hosszabb ideig áramhiánnyal küzdött, és a mai napig várja, hogy megnyíljon a vízgyár.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A MEZŐGAZDASÁG SZOCIÁLIS, VAGY GAZDASÁGI ÁGAZAT?

A vita során több képviselő is kiemelte, hogy Szerbia esélye a mezőgazdaságban, az energetikában és az oktatásban van. Az oktatásban a duális oktatás, az ipar és a szakképesítést végző iskolák közötti kapcsolat jelentőségét emelték ki. A mezőgazdaságot illetően pedig rámutattak arra, hogy logisztikát és megfelelő körülményeket kell teremteni a termelőknek, elsősorban az újratermelési alapanyagokat kell kedvező áron felkínálni nekik, hogy a termelés is nagyobb haszonnal járjon a mezőgazdászoknak. Goran Ješić, a DP képviselője üdvözölte az expozé azon részét, amely szerint nagyberuházásokat terveznek a mezőgazdaságban. Kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia mezőgazdasága nem tud fejlődni addig, amíg az állam nem fogalmazza meg a politikai célokat. Ješić elmondta, hogy az államnak el kell döntenie, hogy a mezőgazdaságra szociális, vagy gazdasági ágazatként tekint, nagyobb hozammal és kivitellel. Rámutatott, Szerbiának valóban módosítania kell az állat-egészségügyi előírásokat, amelyeket nem sikerült összehangolni a külföldi előírásokkal, mert a tárgyalások nem folyamatosak, és nem ugyanazok az emberek folytatják, akik elkezdték.

Az energetika terén Dušan Petrović, az Együtt Szerbiáért párt képviselője a biomassza jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, a távfűtés költségeit jelentős mértékben lecsökkentené, ha fűtőolaj helyett biomasszát használnának.

A FÖLDGÁZKÉRDÉS MEGOLDÁSRA VÁR

A Szerb Radikális Párt képviselői hiányolták a Déli-Áramlat kiépítésének terveit az expozéból. Vučić elmondta, nem is lehet benne, mert Putyin szerint ez a terv halott.

Mi nem kérünk drága földgázt, olcsón szeretnénk földgázhoz jutni. Már egy éve szeretnénk megoldást találni a kérdésre, hiszen szükségünk van a földgázra. Mindenkivel tárgyaltam, aki gázt tud nekünk felkínálni. Az ukrán és a magyar gáztól függünk, és bár most van elég földgázunk, sajnos nincs politikai megoldás az olcsóbb földgáz beszerzésére – hangsúlyozta Vučić, majd hozzátette, Szerbiának ma évente 2 milliárd köbméter gázra van szüksége, pár év múlva az ipar növekedésének következtében már 3 milliárd köbméter földgázra és tartós megoldásra lesz szükség.

163 IGEN SZAVAZAT

A képviselői vita 5 óra előtt befejeződött. Ezután Vučić megköszönte a hozzászólásokat, majd a képviselőkhöz intézett szavaiban kiemelte, hogy Szerbia nem tesz különbséget a polgárai között. Mint mondta, örül annak, hogy a kisebbségi pártok is támogatják a kormányt. Rámutatott, mindent megtesz azért, hogy magyar, horvát, albán, bármelyik kisebbség egyenértékű polgára legyen Szerbiának. Szerbia jó úton halad, a polgárok pozitív változásokra számíthatnak, amit reményei szerint a polgárok jól fogadnak majd, hiszen az életkörülmények javulásához járulnak hozzá.

A vita után a képviselők többséggel megszavazták a kormány programját. A kormányfőre és a kormánytagokra a képviselők hangos nyilatkozással adhatták le voksukat. Az ellenzék tagjai közül többen nem voltak a teremben, a jelenlevők pedig ellene szavaztak, senki nem tartózkodott. 225 képviselő közül 163 képviselő szavazott a kormány összetétele mellett.