2024. március 29., péntek

Engedély nélküli tevékenység a zombori Proteinkában

A Proteinka állategészségügyi intézmény július 22-től a tartományi környezetvédelmi felügyelőség kiemelt ellenőrzése alatt áll, amelynek során több komoly mulasztásra is fény derült. Ezek vélhetően hozzájárultak az intézmény igazgatójának a köztársasági kormány általi leváltásához.

A rendkívüli ellenőrzést a köztársasági környezetvédelmi felügyelőség kezdeményezte a tartományi illetékes szervnél. Ennek során egyebek között megállapították, hogy a jószágtetemek földolgozása során keletkező hús- és csontlisztet – amelynek összetétele azonosítatlan és besorolatlan – a döghamvasztó közvetlen közelében ásták el. A felügyelőségnek azonban nem sikerült megállapítania, hogy mennyi hulladék került eddig a talajba. Azt viszont igen, hogy a Proteinka nem ellenőriztette a talaj minőségét sem az engedély nélküli lerakóhelyen, sem ott, ahová már ástak el hulladékot, hogy kiderüljön, történt-e talajszennyezés, és milyen mértékű. Az intézménynek nincs szemétlerakási engedélye, sem lerakóhelye ilyen tevékenység végzésére, ráadásul környezetvédelmi hatástanulmány sem készült.
A Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság közlése szerint a rendkívüli ellenőrzés után a tartományi környezetvédelmi felügyelő meghagyta a Proteinkának, hogy sürgősen ellenőriztesse a talajba került szennyező és veszélyes anyagok szintjét, vizsgáltassa meg a hulladék összetételét és jellegét, és ha folytatni kívánja ezt a tevékenységet, szerezze be a környezetvédelmi hatástanulmányt, valamint a szükséges engedélyeket. Addig azonban megtiltotta a hulladék elásását. A felügyelő arra is kötelezte az intézményt, hogy ellenőriztesse a levegőbe kibocsátott káros anyag mennyiségét.
A döghamvasztóból kiáramló bűz már évek óta megkeseríti a zomboriak életét, de eddig hiába tiltakoztak, hiába vonultak gázálarcot viselve az utcára, a helyi önkormányzat tehetetlen volt az ügyben, hiszen a Proteinkának nem a város, hanem a köztársaság az alapítója. Egy közösségi oldalon csoport is alakult Zárjuk be a zombori kafilériát! elnevezéssel, amely már tavaly figyelmeztetett, hogy különös dolgok történnek a döghamvasztó környékén. Fotókkal bizonyították, hogy a telep melletti mély árkokba nemcsak csontliszt, hanem állati tetemek is kerülnek, aminek végzetes következményei lehetnek a talajvízre.