2024. március 28., csütörtök

Egy kis szexi szaxizene

Az I Love Zenta első estéjén Laki Ákos és tizenkét tagú zenekara lép fel

A hétvégén ismét fesztiváli lázban ég majd Zenta, ugyanis augusztus 12-én és 13-án, pénteken és szombaton tartják meg az I Love Zenta fesztivált, amelynek a szervezői az idén is számos érdekesnek ígérkező programmal rukkoltak elő. Az idei fesztiváli forgatag egyik fénypontja mindenképpen Laki Ákosnak és nagyzenekarának, a Laki Latino Big Bandnak a péntek esti fellépése lesz, amelyen a közönség megismerkedhet azzal a repertoárral, amelyet a Hollandiában élő hazánkfia az elmúlt időszakban különböző óceánjárókon zenélve adott elő. Elmondása szerint túlnyomórészt örökzöld szerzemények csendülnek majd fel.

Laki Ákos Zentán bemutatja legújabb cédéjét is

Laki Ákos Zentán bemutatja legújabb cédéjét is

– Egyfajta easy jazz és easy latino zenéről van szó. A zentai közönségnek hallgatható, szexi szaxizenét adok majd elő, ami ugyan kicsit más lesz, mint amit tőlem megszoktak, de szerintem sokaknak tetszeni fog – mondta Laki Ákos, s hozzátette, hogy a koncert során olyan legendás slágerek is felcsendülnek majd, mint Michael Bublé Sway vagy Consuelo Velázquez Besame Mucho című örökzöld szerzeménye, sőt Santana kompozícióival és az elmúlt időszakban óriási sikert aratott nyugati slágerek (Happy, Ricky Martin-slágerek) feldolgozásával is megfűszerezik a fellépésüket.

Magát a programot Laki Ákos egyik jóbarátja, Simon Niblock neves londoni arranzsőr és producer állította össze, a kísérő zenekarban pedig több zentai származású zenész is színpadra lép. Beszélgetőtársunk közülük Szögi István Rotterdamban élő muzsikust és Bane Tomić belgrádi zongoristát emelte ki, de mellettük játszani fog Ákos két Budapesten élő és tevékenykedő unokatestvére is.

Laki Ákos beszámolt arról, hogy a közelmúltban óceánjárókon lépett fel, a Carlama zenekarával pedig Kolumbiába és Mexikóba is ellátogatott, és emlékezetes volt számára a népszerű magyarországi Quimby zenekar rotterdami koncertjén való vendégszereplése is.

A Zentán péntek este kilenc órakor kezdődő koncertről egy promóciós videó is készül majd, ezenkívül Laki Ákos bemutatja legújabb, Sway With Me című cédéjét is. A belgrádi Vertical Jazz kiadó gondozásában megjelent hanghordozót a zentai dzsesszzenész budapesti és rotterdami stúdiókban vette fel olyan neves előadóművészek segítségével, mint Koncz Zsuzsa, Pély Barna, Szörényi Levente, a Ghymes zenekarral is fellépő Tiba Sándor, a Fábry-show zenei színpadán is zenélő Juhász Attila dzsesszzongorista. Az így felvett hanganyagot Londonban öntötték a végleges formájába.

– Manapság sok zenész szerint nem éri meg cédét megjelentetni, én továbbra is ennek a hanghordozó formátumnak vagyok a híve, s ezeknek az óceánjáró hajókon továbbra is nagy a keletjük – fogalmazott Laki, aki egyébként nagy lokálpatrióta hírében áll, és aki számára nagyon sokat jelent szülővárosa, ahova minden nyáron hazalátogat. Zentai tartózkodása idején rendre részt vesz a halászcsárdai picigenbajnokságon is.

– Igaz, hogy mindig veszítek, de ettől függetlenül szeretek játszani, ezért az indulók között a helyem – jegyezte meg, s hozzátette, hogy ezenkívül a nyári szabadságának idején mindig egy-két koncerten is fellép a zentaiak előtt.

– Jó azt érezni, hogy tartozol valahova, s akármerre is jársz a világban, a szülővárosodban mindig szívesen fogadnak. Nagyon jó a közönség, s persze a Tiszának is megvan a maga mágikus hatása, ami visszavonzza ide az embert. Azt szeretem Zentában, hogy amikor hazajövök, mindig azt tapasztalom, hogy továbbra sincsenek nacionalista kilengések, meglátásom szerint az emberek itt nem mélyednek bele annyira a politikába. Persze lehet, hogy mivel nem itt élek, csak a külcsínt látom, de úgy érzem, itt továbbra is nagyon jó hangulat uralkodik – jegyezte meg beszélgetőtársunk.