2024. április 19., péntek

A pollen messziről érkezik

A városban egyre kevesebb a parlagfű, a nagyobb gondot a mezőgazdasági földterületeken burjánzó növények okozzák – Az allergén növény virágpora akár több száz kilométerre is eljut

Szabadka lakott területein évről évre kevesebb a parlagfű, ez nem jelenti azonban azt, hogy a levegőben lévő pollen mennyisége is csökken. A gondot a környező mezőgazdasági földterületeken növő egyedek okozzák, a szél ezeknek a pollenjét hozza be a városba. Kószó Árpád kommunális felügyelő azt mondja, egyedi esetek a városban is vannak, de egyre inkább az a jellemző, hogy a polgárok rendben tartják a telkeiket.

A városban a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat végzi programszerűen a parlagfű irtását, elsősorban a Város Építési Igazgatósága Közvállalat javaslata alapján. A köztisztasági közvállalatnak van egy intervenciós csoportja is, amely kivételes, sürgős esetekben végez parlagfűirtást szerződés alapján, de ide tartoznak például azok az egyéni esetek is, amelyek idős, magatehetetlen személyek háztartásának és környékének a rendben tartását feltételezik. A közvállalat hatásköre egyébként a közterületek rendben tartása, a parkok, az út menti területek, és azok a területek kaszálása is, amelyek ugyan nincsenek a programban, de a város tulajdonát képezik. Ezek építési telkek, olyan terek, amelyek nincsenek használatban, rétek és egyebek, az építési övezeten belül, ezeket külön szerződés alapján kaszálják. Erre az önkormányzat 3 millió dinárt irányzott elő. Az idén háromszor, de akár négy alkalommal is sor kerül a kaszálásra, az időjárási viszonyoktól függően.

A polgárok bejelentést tehetnek, amennyiben parlagfűvel borított területet észlelnek (Fotó: Molnár Edvárd)

A polgárok bejelentést tehetnek, amennyiben parlagfűvel borított területet észlelnek (Fotó: Molnár Edvárd)

– A helyi közösségeknek ebben az időszakban meghatározott időre higiénikusaik is vannak alkalmazásban, az előző években ugyanis mindegyik helyi közösség fűkaszálókat kapott. Ezeknek a segítségével tudjuk az egész városban a közterületeket rendben tartani, hiszen a helyi közösségek tudják a legjobban, hogy területükön melyek a legkritikusabb pontok. A nyári, kora őszi időszakban tehát jobban odafigyelnek a helyi közösségek az út menti övezetek, az ő területükön található rétek rendben tartására – magyarázta Kószó Árpád. Hozzátette: a városban nincsenek nagy telkek parlagfű alatt, legfeljebb néhány négyzetméternyi területről van szó.

A polgárok be is jelenthetik, amennyiben elhagyatott telken nagy mennyiségű parlagfüvet észlelnek, és erre van is példa. A helyszínen azonban, mondja az illetékes, sokszor kiderül, hogy nem parlagfűről, hanem vadkenderről van szó, ami csupán azért fontos, mert más eljárás alá kerül, de attól még le kell kaszálni.

– Ki kell azonban emelnem, hogy a polgárok szinte minden esetben, a figyelmeztetést követően, rendbe teszik a területüket. Ami nem is meglepő, hiszen 2500 dinártól 100 000 dinárig is terjedhet a kirótt büntetés összege. A gond akkor kezdődik, ha nem találjuk a tulajdonost, s egyre több ilyen eset van, mert elköltöztek külföldre, vagy más ok miatt nem elérhetőek. A törvény ugyanis nem teszi lehetővé, hogy bemenjünk magánterületre, e vonatkozásban talán történnek majd változtatások. A nagyobb gondot a mezőgazdasági területekről a városba érkező pollen okozza. A búza aratását követően a parlagfűnek még van ideje kifejlődni, s a városban ennek a pollenje érezhető inkább, főként szeptember folyamán – mondta Kószó.

A polgárok a 024/626-999-es telefonszámon, vagy a kommunális rendőrség elérhetőségén, a 024/626-988-as számon tehetik meg bejelentéseiket, amennyiben parlagfűvel borított területeket észlelnek. Mindkét esetben az illetékes felügyelőséghez érkeznek a bejelentések.

Ami a mezőgazdasági földterületeket illeti, Kószó Árpád elmondta, ebben az esetben is szabálysértési eljárás indítható a földtulajdonos ellen, tény azonban, hogy ezek hatalmas területek, és sokszor nehezen bejárhatóak. A földtulajdonosok igyekeznek ezeket a területeket beszántani, vagy vegyszerrel kezelni, de így is több hektár föld van Szabadka határában augusztus és szeptember folyamán, amelyeken burjánzik az allergén növény.