2024. április 24., szerda

A gyerekek moholi néptáncokkal kezdenek

Moholon szeptemberben néptánccsoport alakul a Csobolyó Művelődési Egyesületben

Ősztől kibővül a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület tevékenysége, mivel szeptembertől a kisgyerekek számára megalakítják a néptánccsoportot, amelyet Resócki Roland adai koreográfus és néptáncoktató irányít. Az egyesület augusztus 30-án 17 és 19 óra között tagtoborzót is tart Moholon, a Csobolyó székházában (JNH utca 19.), ahova szeretettel várják a néptánc és a népzene iránt érdeklő gyerekeket, köztük a nagycsoportos óvodásokat, illetve az alsós és felsős kisdiákokat – tudtuk meg Lajkó Máriától, az egyesület kultúrfelelősétől. Elmondta, hogy az egyesületben a néptánc tanítása mellett továbbra is folytatják Bartusz Valéria vezetésével a népdalok és a népi gyermekjátékok oktatását, illetve Zombori Péter irányításával a tamburaoktatást, valamint megtartják a kézművesműhelyeket is. Megjegyezte, hogy a Csobolyó ME karácsonykor már önálló műsorral szeretne fellépni Moholon, a színházteremben.

A Pitypang gyermekcsoport az egyesület keretében működik

A Pitypang gyermekcsoport az egyesület keretében működik

– Resócki Roland elvállalta a néptánc tanítását Moholon is. Nekünk ehhez megfelelő termet kellett biztosítanunk, ezért írásos kérelmet nyújtottam be a moholi Novak Radonić Általános Iskola igazgatónőjének, hogy engedélyezze az iskolaépület használatát. Végül elkaptuk használatra heti két alkalommal a kis tornatermet. A táncpróbákat délután fél hat után szeretnénk megtartani, hogy a délutáni váltásban tanuló diákoknak, akik számára 17.20-kor fejeződik be a tanítás, ne kelljen hazamenni, mert sokan közülük a falu szélén laknak, távol az iskolától. Az egyesületbe eddig csak nagycsoportos óvodásokat és alsósokat vettünk fel, de ezentúl várjuk a felsős diákokat is – közölte Lajkó Mária, akitől megtudtuk, hogy az egyesületnek 17 tagja van, de ezt a közeljövőben, köztük az augusztus 30-ai tagtoborzón szeretnék megduplázni.

Az ősztől induló néptánccsoportba a gyerekek elsőként moholi táncokat és népdalokat fognak tanulni – mondta Lajkó Mária, aki hozzátette: a táncpróbákat szerdán és pénteken tartják, hétfőn lesznek a kézművesműhelyek, a hétvégén a tamburaoktatás, illetve egyik nap népi gyermekjátékokat is tanítanak a legkisebbeknek.