2024. március 28., csütörtök

Tanúként hallgatta ki a volt környezetvédelmi minisztert a korrupcióellenes ügyészség

Tanúként hallgatta ki a román korrupcióellenes ügyészég (DNA) szerdán Korodi Attilát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjét, aki 2008-ban a Tariceanu-kormány környezetvédelmi minisztere volt.

Az RMDSZ-es politikust – a befolyással üzérkedés gyanújával házi őrizetbe helyezett – Bogdan Olteanu volt házelnök ügyében idézte be a vádhatóság. Olteanut azzal gyanúsítják, hogy 2008-ban egymillió eurós csúszópénzt kért és kapott Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől, hogy ez utóbbi kívánságának eleget téve kieszközölje Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

A Duna-delta kormányzóját a környezetvédelmi miniszter jelöli – erősítette meg az Agerpres hírügynökségnek kihallgatása után Korodi Attila. Hozzátette: a tisztségviselőt a kormány nevezi ki a szaktárca vezetőjének javaslata alapján. Mint mondta, kihallgatása rövid ideig tartott, az ügyészségen a kinevezési procedúra menetét kellett elmagyaráznia.

Korodi Attila az MTI érdeklődésére telefonon kifejtette: minden koalíciós kormányban a pártok elosztják egymás között a politikai tisztségeket. A Duna-delta kormányzója államtitkári rangú tisztség, amely – a többi politikai tisztséghez hasonlóan – mindig a koalíciós tárgyalások tárgyát képezte – magyarázta. „A delta kormányzói tisztsége a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) tartozott” – jelentette ki az RMDSZ politikusa.

Korodi Attila hozzátette: tudta, hogy Liviu Mihaiu a civil társadalomból jön, dolgozott is már vele, illetve szervezetével, ezért támogatta azt a liberális javaslatot, hogy őt jelölje az illető tisztségre. Az MTI kérdésére, hogy a liberálisok közül ki sugalmazta neki Mihaiu kinevezését, Korodi Attila azt mondta: az a kormányfővel folytatott közvetlen beszélgetés eredménye.

A bukaresti sajtó úgy tudja: az ügyben Calin Popescu Tariceanu jelenlegi szenátusi elnök is a gyanúsítottak között szerepel, aki az eset idején Románia miniszterelnöke volt, ezt azonban a DNA nem erősítette meg. A vádhatóság csak azt közölte, hogy az állítólagos csúszópénzt egy pártszékházban adták át. Olteanu 2008-ban a PNL tisztségviselője volt, amelynek akkor Tariceanu volt az elnöke.

A bűnvádi eljárás elindítása után Bogdan Olteanu, aki 2009 óta a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyetteseként ténykedett, lemondott a jegybanknál betöltött tisztségéről. A képviselőház házbizottsága szerdán tudomásul vette lemondását, utódját az őszi ülésszakban választja meg a törvényhozás.