2024. április 20., szombat

„Növelni fogjuk a nyugdíjakat és a béreket”

Folytatódik a kormányalakítási vita a parlamentben – Ma este új kormánya lesz Szerbiának

Szerbiában a nyugdíjasok 61 százalékának magasabb a nyugdíja ma, mint korábban, jelentette ki a Köztársasági Képviselőházban az új kormányról szóló vita során Aleksandar Vučić kormányalakító, ügyvezető kormányfő. Azt üzente: a többiek nyugdíját is emelni fogja az állam.

– Ha a nyugdíjakról beszélünk, el kell mondani, hogy a nyugdíjasok 61 százalékának van magasabb nyugdíja mint valaha, 39 százalékuk viszont kevesebbet kap. Ezt az adatot sem titkoltam soha. Ennek a 39 százaléknak névleg és reálisan is alacsonyabb a nyugdíja. Változtatni fogunk az adaton – jelentette ki Vučić.

Elmondása szerint ma már nyugdíjak sem lennének, ha úgy kezelte volna a pénzügyeit az állam, ahogyan a korábbi hatalmak idején. Hozzátette: a nyugdíjak mellett a közszféra egyes ágazatainak béreit is növelni fogják. Nem az adminisztrációról és a közigazgatásról van azonban szó, hanem a tanárok, egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók, rendőrök és katonák béreiről, magyarázta a kormányalakító.

A protokoll szerint a parlamenti vita befejeztével ma 19 órakor fogja a régi-új kormányfő és a miniszterek letenni a hivatali esküt. Az ünnepélyes alkalomra Tomislav Nikolić államfő is a parlamentbe érkezik majd.