2024. április 23., kedd

Semmi ujdonság Vučić gazdasági programjában

Az új kormány folytatni fogja a meglevő gazdasági programot, amelyben rengeteg az ígéret, viszont kérdéses, hogy megvalósulnak-e a célok – következtettek a gazdasági szakértők a minap, Aleksandar Vučić bejelentéseiből.

Danilo Šuković közgazdász, Vučić székfoglaló beszédére reagálva elmondta, az új kormány is lényegében a nyugdíjak és a közszféra béreinek szinten tartásával szeretné fenntartani a gazdasági egyensúlyt.

A Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában a szakértő kifejtette, az új kormány gazdasági programjában semmi újdonság nincs, rengeteg azonban a hiányosság.

– Az infrastruktúra megerősítésére és az intézmények munkájának javítására irányuló törekvések nem szerepelnek benne. Pedig ezekkel kéne többet törődni, nem pedig a pénz szétosztásával és a befektetők idecsábításával – fejtette ki a szakember.

Szerinte a külföldi tőkések csak akkor fognak Szerbiába befektetni, ha meggyőződnek róla, hogy profitot is termelhetnek itt. Ehhez pedig jól megfogalmazott jogi keretekre van szükség.

Dragoljub Rajić, az Üzleti Támogatási Háló szaktanácsadója szerint az új gazdasági program sokat ígér, de a kérdés az, hogy sikerül-e mindezt betartani és helytállóan megvalósítani.

– Elméletben sok dolog szépnek hangzik, viszont a kormánynak nem szabad papírra vetnie olyan terveket, amelyeket különböző érdekcsoportok nyomására fogalmazott meg. A legfontosabb az, hogy a reformokat hozzáértő szakemberek irányítsák, és a közvéleményt is be kell vonni a gazdasági kérdésekbe. Fontos a követhetőség, hogy minden program és lépés a fejlődést szolgálja, ne pedig egyes kisebb csoportok malmára hajtsa a vizet – húzta alá a tanácsadó.

Mint kifejtette, a program sikeressége attól függ, hogy a kormány mennyire lesz hajlandó a kulcsfontosságú kérdések megoldására, és mennyire lesz kész beavatkozni egyes szituációkba.

– Komoly problémát jelent az, hogy az államvezetés alsóbb szintjein folyamatosak a problémák, és mindig a felsőbb szinteknek kell közbelépniük, hogy kiküszöböljék őket. Ezért haladnak lassan a reformok is – fejtette ki a szakértő.

Végül Rajić rámutatott arra, hogy a fejlődéshez továbbra is az üzleti klíma javításán kell fáradozni, egyszerűbbé kell tenni a munkavállalást, a felesleges terheket le kell venni a gazdaságról, főképp a nyugdíjaztatási, az egészségügyi és az oktatási rendszert kell reformálni, azzal, hogy akad még tennivaló az igazságügyi rendszer terén is.