2024. április 25., csütörtök

Biztonságosak a medencéink

A Palicsi-tó vize továbbra sem alkalmas fürdőzésre – Egyes tavak, gyógyvizek állapotát évek óta nem ellenőriztették az üzemeltetők – Hiányzik az országos rendelet, ami megkönnyítené a munkát

A szabadkai medencék vize megfelel az előírásoknak, a Palicsi-tó vize azonban továbbra sem alkalmas fürdőzésre, mondják a szakemberek. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet adatai alapján viszont megállapítható, hogy jobb minőségűek a fürdővizeink, mint öt évvel ezelőtt, s az elmúlt három évben nem is jegyeztek járványszerű fertőzést a szabadkai medencékben fürdőzők között.

Az intézet egyébként a bácskossuthfalvi medence vizét is rendszeresen ellenőrzi, illetve volt rá példa, hogy a topolyai, oly népszerű tó, illetve a pacséri termálfürdő vizének minőségét is vizsgálta. Az elmúlt néhány évben azonban ilyen igény nem érkezett az üzemeltetőktől, így ezeknek a tavaknak, fürdőknek az állapotáról semmit sem tudunk.

Dr. Zorica Mamužić Kukić, a Közegészségügyi Intézet higiéniai osztályának vezetője lapunknak a vizek minősége kapcsán azt mondta, általános javulás állt be az elmúlt években, ami minden bizonnyal az üzemeltetők odafigyelésének és a fürdőzők lelkiismeretes hozzáállásának is köszönhető.

A Palicsi-tóban nem javallott a fürdés (Fotó: Molnár Edvárd)

A Palicsi-tóban nem javallott a fürdés (Fotó: Molnár Edvárd)

– Ami a Palicsi-tavat illeti, mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy csakis saját felelősségre fürödjenek benne az emberek. A fürdővizek minőségi követelményeiről szóló rendelet alapján a Palicsi-tó vize fürdőzésre nem alkalmas, rossz minősítést kapott. A baktériumok mennyisége ugyan elfogadható, de a zavarosság, az átlátszóság a legutóbbi mérések alapján a felszíntől számítva mindössze tíz centiméter. Tehát nemcsak a bakteriológiai követelményeknek kell megfelelnie, s nemcsak abban rejlik a veszély, hogy fertőzés lép fel, hanem a rossz átláthatóság miatt akár sérülések is történhetnek. Emellett a pH-értéke sem megfelelő, szerves anyagokkal még mindig nagyon terhelt a tó, és a kék algák nagy számban vannak jelen, amelyek toxikus anyagot bocsátanak ki, az arra érzékenyeknél bőrbetegséget okozva. Ezek miatt a paraméterek miatt összességében tehát a tóban nem javallott a fürdés – magyarázta dr. Mamužić Kukić.

Állandó felügyelet alatt vannak a Sétaerdei és a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő medencék is. Augusztus 3-án volt a legutóbbi mintavétel, az úgynevezett gyermekmedencékből is, s az eredmények mind megfeleltek az előírásoknak. Öntisztításról a medencéink esetében nem beszélhetünk, nálunk nincsenek olyan medencék, amelyeknek folyamatosan frissülne a vize, hanem itt klórozással fertőtlenítenek. Ezért a rendszeres vizsgálat elengedhetetlen, legalább hetente egy alkalommal, mert így lehet állandó kontroll alatt tartani a vizet. Azonban ennek ellenére itt is ügyelni kell az általános higiéniai feltételek betartására, tehát a fürdőzők is sokat tehetnek a saját egészségük megóvása érdekében. Használni kell a tusolókat, a toaletteket, a lábmosókat, nem javasolt a víz alatti úszás, hiszen a medencék vizének állapota napról napra változhat. Tisztán és egészségesen kell fürdőzni menni, bőrbetegségektől és vírusos betegségektől mentesen.

Egy-egy mintát vettek már az idén a palicsi termálfürdőből és a palicsi Camping medencéjéből is, s ezek is jó eredményt mutattak.

A mintavétel kapcsán azonban az intézet osztályvezetője rámutatott egy hiányosságra, miszerint Szerbiában nem létezik rendelet a közfürdők, medencék vizének minőségét illetően.

A palicsi termálfürdőben sok a fürdőző (Fotó: Molnár Edvárd)

A palicsi termálfürdőben sok a fürdőző (Fotó: Molnár Edvárd)

Nemcsak nekünk, szakmának gond ez, hanem a hatóságoknak is. A törvények ugyan általánosan szabályozzák a medencék vizének vizsgálatát, azonban sem azok gyakoriságát, sem azt, hogy mennyire széleskörűen kell vizsgálni a vizet, nem írják elő, ahogyan azt sem részletezik, hogy mely paraméterek számítanak megfelelőnek. Ezért mi a WHO irányelveit és az ivóvízre vonatkozó paramétereket vesszük alapul, s továbbra is várjuk az országos rendeletet, amelynek alapján dolgozhatunk – magyarázta a doktornő.

A szabadkaiak körében is népszerű Topolyai-tó vizét legutóbb 2013-ban vizsgálták, s a pacséri termálfürdőből is csak a megnyitáskor vettek mintát. Egy minta azonban, a szakember szerint, nem sokat jelent, az alapállapotot tükröz, valós állapotot csakis a folyamatos vizsgálat tudna kimutatni.

Állítható viszont, hogy Szabadkán jobb a fürdővizek minősége, mint az elmúlt években. Minden évben végez az intézet összehasonlító analízist, amely azt mutatja ki, hogy az elmúlt három évben nem volt olyan fertőzés, ami több ember megbetegedésével járt volna. Öt évvel ezelőtt más volt a helyzet, főleg a gyerekek körében, hiszen több mint száz gyermek küzdött akkor gyulladásos megbetegedésekkel, közülük néhányan később súlyos szövődményekkel is.