2024. április 20., szombat

Egy kis klub nagy gondjai

A megszűnés szélére sodródott a kishegyesi Egység első csapata – Új elnök próbálja megmenteni a klubot

A kishegyesi labdarúgás, akárcsak több másik faluban, mélypontra került. Az Egység Futballklub vezetősége azt fontolgatta, hogy megszüntetik az első csapatot, és csak utánpótlással foglalkoznak. Azonban a közelmúltban lezajlott tisztújító közgyűlésen egy fiatal elnök került a klub élére Rápóti Zsolt személyében. Rápóti azt tűzte ki célul, hogy „játékban” tartsa a csapatot.

Rápóti Zsolt, az Egység Futballklub új elnöke (Lakatos János felvétele)

Rápóti Zsolt, az Egység Futballklub új elnöke (Lakatos János felvétele)

A klub válságba került az utóbbi hónapokban. Ez a helyzet egyrészt anyagiak hiánya miatt alakult ki, másrészt a falu érdektelensége is hozzásegített. A korábbi elnök maximálisan próbált segíteni, de sajnos egyéb elfoglaltságai miatt nem jutott elég ideje a klubra. Emellett az is gondot jelentett, hogy kevés játékosunk volt. A kezdeti lelkesedés az idő múlásával alábbhagyott, és súlyos vereségeket szenvedett a csapat. Odáig fajult a dolog, hogy kérdésesé vált a szabadkai ligában való részvétel. Sőt, úgy volt, hogy a nagy csapat teljesen megszűnik – mondta el az új elnök, aki kezdetben csak mint szimpatizáns segítette a csapat munkáját. Felvette a kapcsolatot a labdarúgó-szövetséggel, és lehetőséget találtak arra, hogy az Egység mégis bent maradjon a ligában. Ezt követően a korábbi elnök közgyűlést hívott össze, és időhiányra hivatkozva lemondott tisztségéről. A jelenlévők Rápótit választották meg új elnöknek. A vezetőcsere mindössze két héttel a bajnokság kezdése előtt történt meg, így már nagyon kevés idő maradt a felkészülésre.

Szinte éjjel-nappal azon törtük a fejünket, hogy hogyan állítsuk újra össze a csapatot. Mindössze 4-5 játékosunk volt, akikre számíthattunk, de hosszas utánajárás után összeállt a csapat. Az első alkalommal 18 játékos jött el az edzésre, másodszor már 24, ebből 18 kishegyesi. Első lépésként Nagy István korábbi focistát felkértem edzőnek, s ő önkéntes alapon elvállalta ezt. Brezovszki Lajos korábbi labdarúgó is mellénk állt, s mi hárman hoztuk össze ezt a csapatot. Most ott tartunk, hogy kb. 30 fiatal jár ki az edzésekre. Majd meglátjuk, hányan fognak a csapatnál maradni, mert a lelkesedés egy idő után alább fog hagyni – mondta el az elnök, aki bízik benne, hogy kb. 20 fiatal a csapatnál marad, ami már elég a munkához.

Az újra összeállított csapat megkezdte a felkészülést a bajnokságra, ma 17 óra 30 perckor barátságos mérkőzést játszanak Verbász ellen. Rápóti szerint erre nagyon nagy szükség van, mert a játékosoknak egyelőre nincs kondíciójuk. A barátságos mérkőzés jó alkalom lesz arra, hogy az edző felmérje, ki mire képes. A bajnokság első meccsét augusztus 14-én játssza az Egység, Kiskérre fognak utazni. Az új elnök bizakodó, és reméli, hogy megállják a helyüket, de a rendes működéshez mindenképp szükség lenne komolyabb szponzorokra is.

Az anyagiak most is nagy problémát jelentenek az Egység számára. Van előrelépés e téren is, a polgármester segítséget ígért, és az önkormányzattól havonta kapunk támogatást, de ezt teljes mértékben felemészti a labdarúgó-szövetség. Azon vagyunk, hogy más támogatókat is találjunk, de úgy vélem, ha eredményeket érünk el, akkor ez is könnyebben fog menni. A célunk, hogy kialakítsunk 5-6 kishegyesi játékosból álló keménymagot, „akik vinni fogják magukkal” az egész csapatot – mondta Rápóti.