2024. április 24., szerda
Rio 2016

Hosszú arany-, Imre ezüst-, Kenderesi bronzérmes kedden

Hosszú 3. aranyát is megnyerte: olimpiai bajnok 200 vegyesen - Olimpiai csúccsal Egerszegi-rekordot állított be

Egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a magyarok a riói olimpia keddi versenynapján. Hosszú Katinka 200 méter vegyesen győzött, így már háromszoros bajnok, míg párbajtőröző Imre Géza második, Kenderesi Tamás pedig harmadik lett 200 méter pillangón.

A magyarok négy versenynapot követően harmadik helyen állnak az éremtáblázaton két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Kína mögött.

A medencében Hosszú remekelt, esélyeshez méltóan olimpiai csúccsal diadalmaskodott 200 méter vegyesen, korábban pedig 400 méter vegyesen és 100 méter háton nem talált legyőzőre, így ő lett az első riói triplázó.
A 200 méter pillangón Kenderesi jó hajrával jött fel a dobogóra, ugyanakkor Cseh László világbajnoki címvédőként fokozatosan elfáradt, így végül be kellett érnie a hetedik hellyel.
Ebben a számban - valamint a férfi 4x200-as gyorsváltó befejező tagjaként - az amerikai Michael Phelps győzött, így minden idők legeredményesebb olimpikonja már 21-szeres olimpiai bajnok!
A női 200 méter pillangón Szilágyi Liliána nem jutott döntőbe, összesítésben tizedik lett.
Csalódást jelentett, hogy Gyurta Dániel címvédőként csak 17. lett 200 méter mellen, így még elődöntőbe sem jutott, míg Horváth Dávid 30. helyen végzett ugyanebben a számban.
"Meg kellene kérdezni Kovácshegyi Ferencet és Wirth Balázst, hogyan képzelték ezt és ki a felelős ezért" - nyilatkozta Gyurta edzője, Széles Sándor a Kossuth Rádiónak. Hangsúlyozta: ő változatlanul elkészítette az edzésterveket, de az utolsó évben az UTE sportolója más felkészülési program szerint tréningezett.
A férfi 4x200 m gyorsváltó 16., férfi 100 méter gyorson Bohus Richárd 24., Kozma Dominik 26. helyen zárt.
A párbajtőröző Imre Géza egész nap remekül vívott és a dél-koreai Park Szang Joung elleni döntőben 14-10-re vezetett, azaz egyetlen tus választotta el a diadaltól, ám végül az ázsiai vívó 15-14-re győzött. Boczkó Gábor - akit Imre búcsúztatott a nyolcaddöntőben - 13., Rédli András pedig 28. lett.
A vitorlázó Érdi Mária a Laser hajóosztályban futamgyőzelmet aratott, így négy kör után a 9., továbbjutó helyen áll. Hat futamot követően a szörfös Cholnoky Sára 22., Gádorfalvi Áron 27., férfi Laserben Vadnai Benjámin négy futam után 22., Finndingiben Berecz Zsombor két futam után 17. helyről várja a folytatást.
A női sportpisztolyos Csonka Zsófia 10., Tobai-Sike Renáta pedig 16. lett.
Az evezőspályán férfi egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz az alsóági középfutamba, míg a férfi kormányos nélküli kettesben a Simon Béla, Juhász Adrián duó a B döntőbe jutott. A cselgáncsozó Csoknyai László helyezetlenül zárt 81 kilogrammban, mivel első meccsén kikapott a világbajnok japán Nagasze Takanoritól.
Az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott a Kína elleni 13-11-es sikerrel kezdte meg riói szereplését.
Nem volt jó napja Yuri van Gelder holland tornásznak, mert egy átmulatott éjszaka után - azt ünnepelte, hogy gyűrűn döntőbe jutott - hazaküldték Rióból. Az idén Európa-bajnok lengyel súlyemelőnek, Tomasz Zielinskinek pedig mindkét doppingmintája pozitív lett, így kizárták az olimpiáról.
Az olimpiát beárnyékolta az is, hogy újságírókat szállító buszra lőttek rá. A betörő ablakok üvegszilánkjaitól ketten sérültek meg könnyebben.