2024. március 29., péntek

Bérek, Koszovó, melegek

Folytatódott a kormányalakításról szóló parlamenti vita

A Köztársasági Képviselőházban a kormányfői expozé tegnapi bemutatását követően ma folytatódott a kormány megalakításáról szóló vita. Aleksandar Vučić kormányalakító kijelentette, van rá esély, hogy még az év vége előtt növelik a minimálbéreket az egészségügyben és az oktatásban. Mint mondta, a kormány elfogadja majd a minimálbér növelésére vonatkozó javaslatot, pontos összeget azonban nem akart mondani amíg a Szociális Gazdasági Tanács, a szakszervezetek és a munkáltatók szervezetei nem állapodnak meg.

Az ülésen Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tudott megállapodni Vučićtyal a közös kormányalakításról, s feltette a kérdést, hogyan fogja az új kabinet megakadályozni a fiatalok kivándorlását, a szakkáder eltűnését, vagy a koszovói kérdést. Vučić erre válaszolva elmondta, hogy a koszovói probléma legegyszerűbb megoldása az lenne, ha a kormány elismerni a tartomány függetlenségét, ezt azonban nem szándékozik megtenni, mert ha minden állam így járna el, sok határ módosulna világszerte. Szerbiának jogában áll védenie területi épségét, fogalmazott.

Téma volt a másságát nyíltan felvállaló Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter jelölése is, mellyel kapcsolatban a kormányalakító elmondta, nem mássága miatt, hanem képességei miatt kérte fel őt arra, hogy legyen a kabinet tagja. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy Szerbia a melegházasságok legalizálására készül, de hazánk szabad ország, ezért nem fontos számára a leendő miniszter szexuális beállítottsága.