2024. március 28., csütörtök

Borokról, szőlőkről

Hagyományos borásztalálkozót tartottak Bajsán

A borászok kitartó emberek, ezt bizonyítja, hogy a szombati hűvös, esős idő sem tudta útját állni a bajsai borásztalálkozónak. A Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete 15. alkalommal szervezte meg a találkozót, amire egész Vajdaság területéről, valamint Szerbia más részeiről és Magyarországról is érkeztek vendégek. Az esemény a bajsai közösségi ház udvarában kezdődött, ahol Plohl Edvin, a helyi közösség titkára és Mengyán Károly, a Kadarka elnöke üdvözölték az egybegyűlteket. A program folytatásában a vendégek meglátogatták a bajsai szőlősöket, tapasztalatot cseréltek, és megvitatták a borkészítés aktuális kérdéseit.

Milisav Viljanac beszél a szőlejéről (Lakatos János felvétele)

Milisav Viljanac beszél a szőlejéről (Lakatos János felvétele)

Mengyán Károly a találkozó kapcsán arról számolt be a sajtónak, hogy a találkozó célja a barátkozás és a tapasztalatcsere volt.

– A rendezvény fő célja, hogy mindenki elmondja a szőlővel és borkészítéssel kapcsolatos tapasztalatait. Itt sok újdonságot lehet hallani, mert sok helyről érkeztek vendégek. Beszámolunk egymásnak, hogy mit csináltunk eddig a szőlőben, és mi vár még ránk a szüretig – mondta el Mengyán, majd arról is szólt, hogy a rendezvényt megelőzően aggódtak a rossz idő miatt, de ennek ellenére szép számban érkeztek borászok, a találkozónak közel 100 résztvevője volt.

A találkozó megnyitóját követően a vendégek először Milisav Viljanac, a Telecskai Dombok Szent György Borrend nagymesterének szőlejébe mentek. A nagymester elmondta, hogy az idei év igen permetigényes volt.

Az idei évben sokat kellett permetezni a szőlőt. Kora tavasszal a kén alapú permetekkel, majd virágzáskor a lisztharmat elleni szerekkel. Júliustól kombinált szereket, most viszont már csak bordói lét és kén alapú szereket használunk – mondta el Viljanac. A nagymester arról is szólt, hogy a bajsai borászoknak a legismertebb bora a cabernet sauvignon, ami több helyen is aranyérmes lett. Végezetül megtudtuk, hogy a hagyományos fajtákból, mint pl. amilyen a kadarka, már igen keveset lehet találni Bajsán. Főként gyengébb minőségük miatt cserélték le a szőlészek, jelenleg a legnépszerűbb fajta az olaszrizling.

A találkozó résztvevője volt egy fiatal helybeli borász, Tóth György Attila is, aki 6 éve telepítette a szőlőjét.

Édesapámmal 2600 tőke rizlinget telepítettünk, három éve pedig még 1000 tőke kékfrankost telepítettem. Ennyi szőlőből mintegy 3500 liter bort tudok előállítani. Az idei időjárás vidékünkön kedvezett a szőlőnek, ezért nagyon jó termésre számítok. Bízom benne, hogy megtérül az, amit belefektettünk.

A találkozó kapcsán a fiatal szőlész elmondta, hogy a találkozó azért fontos számára, mert számos helyről érkeznek borászok, akiktől új ötleteket szerez, és akik számos hibájára rámutatnak.