2024. április 25., csütörtök
XXXI. NYÁRI OLIMPIA - RIO DE JANEIRO

Fejfájást okozó ausztrálok

Férfi vízilabdában: Magyarország–Ausztrália 9:9, férfi kosárlabdában: Szerbia–Ausztrália 80:95 – A sportlövő Sidi ötödik olimpiáján ötödik lett, a cselgáncsozó Karakas pedig a hetedik helyen

VÍZILABDA

Riadó!

Szerbiában két biztos riói aranyéremben reménykedtek az emberek: az egyiket Novak Đokovićnak kellett volna kiharcolnia, de mivel a világelső teniszező vasárnapról hétfőre virradó éjjel kikapott Juan Martín del Potrótól, a figyelem a „delfinek” felé fordult, mert senki sem gondolta komolyan, hogy a világ legjobb vízilabdacsapata (az utóbbi kilenc nagy versenyből nyolcat megnyert) igazi arcát mutatta a nyitányon, Magyarország ellen, amely rangadón négygólos hátrányból kellett felállnia. Nos, hogy még messze sincs minden rendben Dejan Savić csapatával, azt a tegnapi, Görögország elleni mérkőzés is megmutatta, hiszen ez az összecsapás kísértetiesen hasonlított a magyarok elleni meccsre, ugyanis a szerbeknek ismét négy gólt kellett ledolgozniuk 1:5 után. Ez a második félidőben sikerült is, sőt a hajrában 9.8-ra vezettek, de az előnyt nem tudták megtartani, s végül újabb döntetlent könyveltek el, ezúttal 9:9-et. Feltűnő, hogy a szerb kapusok ezen a meccsen is pocsékul védtek, és a játékosok a meccs elején azt gondolták, magától jön majd a győzelem. Az viszont nem mentség, hogy az azeri–amerikai játékvezetői páros furcsa ítéletekkel sújtotta őket. Ez a szerb gárda klasszissal jobb a többieknél, ám ezt a vízben is be kell bizonyítani, mert ez az olimpia, egészen más „műfaj”, mint minden más verseny.

A két döntetlen még semmit sem jelent, mert a szerbek biztosan továbbjutnak, de a szövetségi kapitánynak riadót kell fújnia, mert ilyen játékkal nem lehet eljutni a legfényesebb medálig.

A meccsen egyébként a görög Funtulisz volt a legjobb, aki összesen 4 gólt lőtt, s az utolsó találatot is ő érte el.

Mintha csak nagy hátrány kellene ahhoz, hogy a játékosaim elkezdjenek játszani. Az igazi arcunkat az utolsó két negyedben mutattuk meg, amikor sokkal agresszívebben játszottunk, volt éle a játéknak. Világos azonban, hogy az olimpián a megszokottnál még többet kell mutatnunk egy-egy győzelemért. Szavaim, remélem, érthetőek mindenkinek – nyilatkozta Savić kapitány.

A szerb–görög mérkőzés végeredményének tudatában a magyarok a csoportelsőségért szálltak vízbe az ausztrálok ellen, de nem volt szabad túl nagy mellényt húzni, mert az aussie-kat Pekingben és Londonban is csak 1-1 góllal sikerült legyőzniük, s a tavalyelőtti világligában kikaptak tőlük. A meccs viszont jól indult magyar szempontból, s egészen a harmadik negyed végéig úgy tűnt, Benedek Tibor legényei begyűjtik a két pontot, ekkor azonban az ausztrálok zsinórban három gólt dobtak, s 8:7-re átvették a vezetést. A zárónegyedben ismét két magyar gól következett, s amikor már úgy látszott, tényleg megvan az áhított győzelem, Cotterill gólt szerzett, és 9:9 lett a vége.

Ezzel azt lehet mondani, hogy a szerbek és a magyarok egy húron pendülnek, a brazilok meg röhöghettek a markukba, mert a tegnap éjjeli, Japán elleni meccs után átvehették a vezetést a csoportban.

KOSÁRLABDA

Két fájó vereség

Szerbia mindkét kosárlabda-válogatottja vereséget szenvedett a második fordulóban, így a folytatásban nagy harc következik a negyeddöntőért. A legutóbbi vb-n ezüstérmes szerb kosárlabda-válogatott nem nyújtotta legjobbját a kemény játékot szorgalmazó Ausztrália ellen, kétszer is csaknem 10 pontos hátrányba került, de az ellenfél ezt nem használta ki, és félidőben már a védelemben feljavult Szerbia vezetett 3 ponttal. A továbbiakban egyenrangú csata folyt, az utolsó öt percben azonban az ausztrálok nagy sorozattal vívták ki a fölényes, 95:80-as győzelmet.

A szerb női válogatott gyorsan 8 pontos hátrányba került Kanada ellen a 2. forduló meccsén, félidőig azonban fordult a kocka, eredményes játékkal már Szerbia vezetett 8 ponttal. Szünet után az előny rövid időre 15 pontosra (52:37) nőtt, amiből az utolsó negyedre 12 maradt. Öt perc alatt ez mind elfogyott, és izgalmas hajrában a kevesebbet hibázó kanadaiak nyertek.

Szerbia férfiválogatottja holnap Franciaországgal játszik, a győzelem pedig biztos negyeddöntőt jelent, míg a női válogatott holnapi ellenfele a címvédő és a tornán fölényesen legerősebb USA lesz.

Rangadónak indult, mégsem volt az a litvánok és a brazilok meccse a férfitorna B csoportjának első fordulójában. A litvánok 20 ponttal is vezettek, majd a hajrában megengedték a szépítést. A másik mérkőzésen Horvátország 14 pontos hátrányt (36:50) dolgozott le az esélyesnek számító spanyolok ellen. Az ibériaiak a második félidőben gyöngén dobtak, a másik oldalon a 23 pontig jutott Bojan Bogdanović tömte a kosarukat, az utolsó másodpercekben pedig Dario Šarić a meccs tragikus alakjától annak hőséig emelkedett. Az őszre már az NBA ligában szereplő šibeniki játékos előbb büntetődobást rontott, így kétpontos hátrányban a spanyolok támadhattak. Pau Gasol dobott is jó helyzetből, ám Šarić jó ütemben érkezve blokkolta a híres veteránt. A női tornán az A csoportban Franciaország és Ausztrália a második győzelmüket ünnepelték, és már negyeddöntősnek számítanak.

ÚSZÁS

Kapás magyar csúccsal negyedik

Három világcsúcs és két jó magyar eredmény született az olimpiai úszóversenyek második napjának esti műsorában, míg Velimir Stjepanović a második számában is a 10. pozíció alatt zárt, 200 gyorson ugyanis 13. lett.

Ami a magyarokat illeti, a már olimpiai bajnok Hosszú Katinka 100 háton is jól halad. A világ egyik legkiemelkedőbb úszónője a második eredménnyel jutott a döntőbe, ami biztató jel. Igaz, senki sem úszta a legjobbját, s lehetséges, hogy Katinkának egyéni csúcsra lesz szüksége, hogy Rióban másodszor is dobogós legyen. Kapás Boglárka a már ismert taktikájával versenyzett a 400 gyorson. Az első 100-on hatodik volt, 200-on már feljött az 5. helyre, az utolsó 150 méteren pedig a bronzpozíción tempózó amerikai Leah Smitht veszélyeztette. A magyar Európa-bajnok végül 45 századdal maradt le a dobogóról, vigasza lehet, hogy új magyar csúcsot jegyzett, és jó hangulatban készülhet az erősebb számára, a 800 gyorsra.

Velimir Stjepanović ismét túl erősen kezdett, majd fokozatosan lemaradt, és ugyanúgy nem lett döntős, mint a magyar Kozma Dominik sem, aki a 15. helyet szerezte meg.

A csúcsok sorozatát a svéd Sarah Sjöström kezdte meg, aki magabiztosan győzött az ifi világcsúcstartó kanadai Oleksiak és a címvédő amerikai veterán Dana Vollmer előtt. A brit Adam Peaty Rióban másodszor módosította a 100 mell legjobbját, és másfél másodpercet vert rá a fő riválisnak tartott dél-afrikai címvédőre, Cameron van der Burghra. A harmadik rekord az amerikai csodaúszó Katie Ledeckyé lett. Az amerikai ugyanolyan stílusban nyerte az aranyat 400 gyorson, mint Hosszú a 400 vegyesen: nagy világcsúccsal és 4,77 másodperces előnnyel. Világcsúcs csak a 4 × 100-as férfi gyorsváltóban nem született, ez a döntő viszont az amerikai Michael Phelps 19. olimpiai aranyérméről marad emlékezetes.

A harmadik versenynap selejtezőiben Hosszú Katinka 2:07,45-os olimpiai csúccsal az első helyen jutott tovább, Jakabos Zsuzsa a 9. idővel elődöntős 200 méter vegyesen, Anja Crevar pedig, aki a leggyöngébb idővel rajtolt a 40-es mezőnyben, a 27. helyet szerezte meg. Cseh Lászlót a 200 pillangó selejtezőjében csak Kenderesi Tamás győzte le, aki 1,55 percen belül teljesített, a címvédő dél-afrikai Chad le Clos a 3., a világcsúcstartó Michael Phelps pedig az 5. idővel jutott tovább. A női 200 gyorson Késely Ajna 25., Verrasztó Evelyn 28., Katarina Simonović pedig 30. lett.

LÖVÉSZET

Sidi Péter ötödik

Sidi Péter a légfegyveresek utolsó olimpiai számában a magyar lövők eddigi legjobb eredményét jegyezte a légpuskában szerzett ötödik helyével, viszont azt is tudni kell, hogy a tapasztalt magyar lövő valójában dobogót mulasztott. Sidi ugyanis jó versenyzéssel jutott a döntőbe, ahol öt lövés után az élen állt, a hatodik után pedig a második helyen. Következő két lövésének összege csak 18,8 volt, amivel lecsúszott a 7. helyre, s hiába hajrázott ismét pompásan, a dobogóra már nem tudott visszakapaszkodni. Ha viszont a 7. és 8. lövésben 20 köre lett volna, senki sem vehette volna el tőle az érmet. Érdekes, hogy éppen Sidi két gyöngébb lövése tartotta versenyben az olasz Niccolo Camprianit, aki azután lekörözte a mezőnyt.

Milutin Stefanović és Peni István jól tartották magukat, a verseny fele után a 11. és a 19. pozíció között ingáztak, végig csak néhány kitűnő lövés kellett volna, és a riválisok egy-két gyönge eredménye, hogy akár mindketten döntősök legyenek. Ez nem következett be teljes mértékben, így a szerbiai végül 1,2, a magyar pedig 1,5 körrel maradt le az éremcsatáról. A felénél Milenko Sebić is a 20-ban volt, ő azonban rontott, s a 33. helyen fejezte be a küzdelmet.

CSELGÁNCS

Ungvári éremközelben

A magyar cselgáncsozók hétfőn a nők 57 kilós és a férfiak 73 kilós versenyében voltak érdekeltek, de sem Karakas Hedvig, sem Ungvári Miklós nem jutott be az elődöntőbe.

A 2012-es olimpián még a 66 kilósok között ezüstérmes Ungvári első riói meccsén a portugál Nuno Saraivát győzte le, a legjobb nyolc közé egy hat másodperccel a párharc vége előtt elért ipponnal jutott a holland Dex Elmond ellen. A negyeddöntőben aztán az azeri Rusztam Orujov az elején vazaarit hajtott végre, majd hiába volt passzív a meccs végéig, Ungvári nem talált rajta fogást, és kikapott. A vigaszágon az amerikai Nicholas Delpopolo ellen folytathatta szereplését, akit legyőzött, s lapzárta után a bronzéremért harcolhatott.

Karakas első meccsén gyors diadalt aratott, 53 másodperc után ipponnal legyőzte a türkmén Ruszana Nurjavovát, a 16 között viszont ellenfeléhez hasonlóan akció nélkül zárt, de egy intésnek köszönhetően nyert a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard ellen. A nyolcaddöntőben sajnos ismét nem sikerült akciót végrehajtania, a hazai közönség előtt szereplő Rafaela Silva egy vazaarival bejutott az elődöntőbe, a magyar cselgáncsozó a vigaszágon a tajvani Csen Ling Lien ellen lépett tatamira, s mivel kikapott, így hetedik lett.

TENISZ

Đoković kiesett, Janković feladta!

Szerbia a legkomolyabbnak hitt éremesélyes nélkül maradt a riói olimpián. Hétfőn hajnalban ugyanis a világelső Novak Đoković két maratoni játszmában vereséget szenvedett az 1. forduló rangadóján az argentin Juan Martín del Potrótól, akivel legutóbbi olimpiai meccsét is vívta a londoni bronzcsatában, amikor szintén alulmaradt.

Egészében nézve jó meccs volt, Đoković jobban játszott, mint általában a tornák elején szokott, ami azonban ezúttal kevésnek bizonyult. Đoković 8 ászt ütött, de hét breaklehetőséget is nyújtott az argentinnak, aki egyet sem használt ki, a másik oldalon Novaknak egyetlen alkalma sem volt elnyerni Del Potro adogatását. Đoković a leggyöngébb a rájátszásokban volt, hisz az elsőt 7:4-re, a másodikat pedig 7:2-re veszítette el.

Ez életem és a pályafutásom egyik legfájóbb veresége. A sebek még frissek, s nagyon fájnak. Azért fáj, mert sokan bíztak bennem. Bocsánatot kérek azoktól, akik most csalódtak bennem. Nagyon szomorú és kiábrándult vagyok. Delpo jobb volt, megérdemelten nyert. A legfontosabb pillanatokban kiválóan játszott, csak gratulálni tudok neki. Örülök, hogy egy jó barátom győzött le, aki hosszú ideje sérülésekkel bajlódik. Amit eddig elértem a pályafutásom alatt, az hihetetlen. Az olimpiát már nagyon vártam, de nem tudtam a legjobb játékomat nyújtani. Nem keresek kifogásokat, de ez van. Szomorú, hogy így ért véget az egyéni verseny számomra” – mondta a vereség után Đoković.

Nyert a rajton a több mint két hónap után visszatérő Rafael Nadal, aki csak az első játékokban bajlódott a másik argentinnal, Federico Delbonisszal.

Szerbia így egyesben már az első forduló után képviselő nélkül maradt. Novakhoz és az előzőleg elbukott Ana Ivanovićhoz, Aleksandra Krunićhoz és Viktor Troickihoz Jelena Janković játék nélkül csatlakozott. A veterán ugyanis megsérült, és visszalépésre kényszerült. Férfi párosban Đoković és Nenad Zimonjić az éjjel a brazil Melo, Soares kettőssel játszottak, csütörtökön pedig a vegyes párosban Zimonjić a Jelena helyett beugró Ana Ivanovićtyal az oldalán rajtol.

Meglepetés született a férfi párosban is, hisz a Bellucci, Sa brazil kettős két rövidítésben a brit Murray fivéreket búcsúztatta. Az elsőben 8:6, a másodikban 18:16 volt az eredmény.

ASZTALITENISZ

Póta is kiesett

Nem maradt versenyző játékban a riói olimpia asztalitenisz-tornáján: Póta Georgina a harmadik fordulóban a 32 között a 2014-es ifjúsági olimpia ezüstérmese, a hongkongi Tu Hoj-kem (22.) ellen veszített 4:2-re. Póta remekül kezdett, az első és a második játszmát is megnyerte, a harmadikban pedig kétszer is szettlabdája volt, de a hongkongi 14:12-vel szépített. Ez szárnyakat adott neki, s a következő három játszmában sokkal jobban és pontosabban játszott, s a szerencse is pártfogásába vette, így végül 4:2-re megnyerte a mérkőzést.

Sajnálom ezt a meccset, mert nyerhető volt. Ha a harmadik szettet is hozom, akkor biztos másképp alakul a vége. Jó lett volna a 16 közé jutni, bár ott a világbajnok kínai Ting Ning ellen esélytelen lettem volna. Ha ott kikapok, úgy jegyeznek, mint kilencediket” – nyilatkozott Póta Georgina.

ASZTALITENISZ

Női egyéni, 3. forduló (a 16 közé jutásért): Tu Hoj-kem (hongkongi)–Póta Georgina 4:2 (–8, –9, 12, 8, 9, 8).

KERÉKPÁROZÁS

Országúti egyéni verseny, nők: 1. Anna van der Breggen (Hollandia), 2. Emma Johansson (Svédország), 3. Elisa Borghini (Olaszország).

KÉZILABDA

Nők, 2. forduló, B csoport: Svédország–Dél-Korea 31:28, Oroszország–Franciaország 26:25. A pillanatnyi sorrend: Svédország és Oroszország 4, Franciaország 2, Hollandia, Dél-Korea és Argentína 0 pont.

KOSÁRLABDA

Férfiak, B csoport, 1. forduló: Litvánia–Brazília 82:76, Horvátország–Spanyolország 72:70, Argentína–Nigéria 94:66. A csoport, 2. forduló: Ausztrália–Szerbia 95:80. Nők, A csoport, 2. forduló: Franciaország–Fehéroroszország 73:72, Ausztrália–Törökország 61:56. B csoport, 2. forduló: USA–Spanyolország 103:63, Kanada–Szerbia 71:67.

LABDARÚGÁS

2. forduló, A csoport: Dánia–Dél-Afrika 1:0, Brazília–Irak 0:0. A sorrend: 1. Dánia 4, 2–3. Brazília, Irak 2 (0:0), 4. Dél-Afrika 1 pont. B csoport: Svédország–Nigéria 0:1, Japán–Kolumbia 2:2. A sorrend: 1. Nigéria 6, 2. Kolumbia 2, 3. Japán 1 (6:7), 4. Svédország 1 (2:3) pont. C csoport: Fidzsi–Mexikó 1:5, Németország–Koreai Köztársaság 3:3. A sorrend: 1. Koreai Köztársaság 4 (11:3), 2. Mexikó 4 (7:3), 3. Németország 2, 4. Fidzsi 0 pont. D csoport: Honduras–Portugália 1:2, Argentína–Algéria 2:1. A sorrend: 1. Portugália 6, 2. Honduras 3 (4:4), 3. Argentína 3 (2:3), 4. Algéria 0 pont.

MŰUGRÁS

Nők, 3 m, szinkron: 1. Si Tingmao, Vu Minszia (Kína), 2. Tania Cagnotto, Francesca Dellape (Olaszország), 3. Maddison Keeney, Anabelle Smith (Ausztrália).

RÖPLABDA

Férfiak, A csoport, 1. forduló: Kanada–USA 3:0. B csoport, 1. forduló: Lengyelország–Egyiptom 3:0, Oroszország–Kuba 3:1, Argentína–Irán 3:0. Nők, A csoport, 2. forduló: Japán–Kamerun 3:0. B csoport, 2. forduló: Kína–Olaszország 3:0.

SPORTLÖVÉSZET

Koronglövés, nők: 1. Catherine Skinner (Ausztrália), 2. Natalie Rooney (Új-Zéland), 3. Corey Cogdell (USA). Légpuska, férfiak: 1. Niccolo Campriani (Olaszország), 2. Szerhij Kulis (Ukrajna), 3. Vlagyimir Maszlenyikov (Oroszország)… 5. Sidi Péter… 12. Milutin Stefanović, 13. Peni István… 33. Milenko Sebić.

TENISZ

Férfiak, 1. forduló: Del Potro–Đoković 7:6, 7:6, Nadal–Delbonis 6:2, 6:1, Sousa–Haase 6:1, 7:5, Fognini–Estrella 2:6, 7:6, 6:0, Goffin–Groth 6:4, 6:2, Cuevas–Bazilasvili 6:3, 6:7, 6:3. Nők, 1. forduló: Muguruza–Mitu 6:2, 6:2, Stosur–Osztapenko 1:6, 6:3, 6:2, Konta–Vogt 6:3, 6:1, Cornet–Larsson 6:1, 2:6, 6:3, Makarova–Büyükakçay 3:6, 6:0, 7:6, Siegemund–Pironkova 1:6, 6:4, 6:2.

ÚSZÁS

Férfiak, 100 m mell: 1. Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57,13 – világcsúcs, 2. Cameron van der Burgh (Dél-Afrika) 58,69, 3. Cody Miller (USA) 58,87… 17. Gyurta Dániel… 26. Szilágyi Csaba. 4 × 100 m gyorsváltó: 1. USA 3:09,92, 2. Franciaország 3:10,53, 3. Ausztrália 3:11,37… 12. Magyarország. Nők, 100 m pillangó: 1. Sarah Sjöström (Svédország) 55,48 – világcsúcs, 2. Penny Oleksiak (Kanada) 56,46, 3. Dana Vollmer (USA) 56,63… 13. Szilágyi Liliána. 400 m gyors: 1. Kathleen Ledecky (USA) 3:56,46, 2. Jazz Carlin (Nagy-Britannia) 4:01,23, 3. Leah Smith (USA) 4:01,92, 4. Kapás Boglárka… 23. Késely Ajna… 23. Katarina Simonović.

VÍZILABDA

Férfiak, 2. forduló, A csoport: Szerbia–Görögország 9:9, Magyarország–Ausztrália 9:9. A pillanatnyi sorrend: Görögország 3, Brazília 2 (–1), Szerbia 2, Magyarország 2, Ausztrália 1, Japán 0 (–1) pont. B csoport: Olaszország–Franciaország 11:8, Spanyolország–USA 10:9. A pillanatnyi sorrend: Olaszország 4, Horvátország 2 (–1), Spanyolország 2, Montenegró 2 (–1), Franciaország és USA 0 pont.