2024. április 20., szombat

Vučić: Szerbia az élvonalba tör

A köztársasági parlamentben megkezdődött a köztársasági kormány megalakítása és a kormányfő, valamint a miniszterek megválasztása

A köztársasági kormány új összetétele magasabbra emeli a lécet, emelte ki kormányfői expozéjának bevezetőjében Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke. Mint hozzátette, ha a következő mandátumban nem végzi még az eddigieknél is jobban munkáját és nem mutat fel az eddigieknél jobb eredményt, akkor többé nem kíván kormányfő lenni. Az új kormánynak és Szerbiának súlyos kihívásokkal kell szembenéznie, mondta a folytatásban.

Szavai szerint a kormánynak azért kell jobbá válnia, hogy az ország és a szerbiai társadalom is jobbá válhassék. Elég volt abból, hogy Szerbia és a szerbiai polgárok a nyomor és a nélkülözés tekintetében élvonalasak, húzta alá a kormányalakító a Szerbiai Képviselőházban.

– A polgárok tudják, hogy mindent érdekükben teszünk. Ezért is fogadták el szó nélkül a megszorításokat és a lemondásokkal teli éveket. Tudták, hogy csakis így válhat jobbá életük. Szerbia az élvonalba kíván törni, tudással, munkával és igyekezettel. Nincsen visszaút. Szerbia csakis előre halad. A most alakuló kormányt senki nem állíthatja meg. Már két éve is ugyanitt álltam. Viszont ma sem én, sem Szerbia nem ugyanaz, mint két évvel ezelőtt volt. Akkor a csőd szélén állt az ország, attól tartottunk, semmi nem állíthatja meg a lejtőn. Ma egy másik Szerbia előtt állok. Nem az előtt, amelynek lennie kell, de az előtt, amely a megfelelő úton halad. A gondtalan jövő azonban még messze – fogalmazott Vučić.

A kormányalakító szavai szerint a gyümölcsöző jövő egyik kulcsa a politikai stabilitás. Anélkül nem érkeznek beruházók az országba és a szerbiai állampolgárok sem nyitnak új beruházásokat, emelte ki. Úgy érzi, az előző összetételű kormánynak sikerült megteremtenie ezt a politikai stabilitást, a most alakuló pedig a folyamatos fejlődést tűzi ki célul.

Vučić arról is beszámolt, hogy az előző 27 hónapban 145 ezer új munkahely nyílt az országban, valamint 38 gyár és üzem nyílt meg. Az infláció alacsony, napjainkban már egyetlen szerbiai családnak sem kell a jövő miatt aggódnia, húzta alá az SZHP első embere, majd béremeléseket helyezett kilátásba az állami szférában is. A kormány igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés ne csak a kivitel növelésének, hanem a fogyasztás növekedésének is köszönhető legyen.

Szerbia jó viszonyokat kíván ápolni a szomszédos országokkal és a világ minden más államával, azt viszont nem engedi meg, hogy a belpolitikai stabilitást bárki, vagy bármi veszélyeztesse, megingassa, emelte ki.

Tekintettel arra, hogy a kormányfői expozé több száz oldalas, a mai ülés feltehetőleg a késő éjszakai órákig elhúzódik. A kormány a tervek szerint valamikor a hét végéig alakul meg.