2024. április 25., csütörtök

Új kormány régi kerékvágásban

Ma mutatja be Aleksandar Vučić következő kormányfői mandátumának programját, és megindokolja a kormány összetételére tett javaslatát
Aleksandar Vučić kormányalkotó átadta Maja Gojkovićnak, a Szerbiai Képviselőház elnökének a kormány új összetételére tett javaslatát (Beta)

Aleksandar Vučić kormányalkotó átadta Maja Gojkovićnak, a Szerbiai Képviselőház elnökének a kormány új összetételére tett javaslatát (Beta)

Az új kormány a siker, a tapasztalat és a frissesség kombinációja lesz. Megőriztük az előző kormány gerincét, hiszen ennek a kormánynak sikerült elkerülni, hogy az ország csődbe menjen, megállította az ország összeomlását, növelte az ország GDP-jét, ugyanakkor csökkentette a munkanélküliséget, és számos strukturális projektumokat valósított meg – összegezte röviden Aleksandar Vučić kormányalakító, miután tegnap átadta Maja Gojkovićnak, a Szerbiai Képviselőház elnökének a kormány új összetételére tett javaslatát. Kiderült, hogy a kormány politikai összetétele ebben a mandátumban sem változik, így a következő időszakban is elsősorban a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt, valamint a köréjük csoportosuló kisebb pártok, illetve a kisebbségi pártok vezetik majd az országot. A miniszterek többsége is tisztségen marad, ugyanakkor hat új, illetve egy kevésbé új név is szerepel a miniszterek listáján.

Vučić elmondta, habár megőrizték a korábbi kormány gerincét, „de mint világszerte minden nagyvállalatban vagy kormányban, szükség van frissítésre, új enberekre. Az új nevekkel a bejáródott, tapasztalt rendszer új energiával tudja majd megvalósítani az előttünk álló időszak terveit” – hangsúlyozta a kormányalakító.

A korábbi kormány sikere annak a nagy reformnak köszönhető, amelyet a korábbi mandátumunkban elkezdtünk. Azt szeretném, ha nagyobb energiával, lelkesedéssel vállalnánk az új kihívásokat. Szerbiának nincs arra több ideje, hogy megelégedjen a kis fejlődéssel. Eljött az idő, hogy lassan az élet minden szegmensében előrelépjünk. Úgy gondolom, hogy a következő négy év Szerbia aranykora lesz. Az elmúlt négy év az ország életében a politikai és gazdasági, az állami költségvetés stabilitásának időszaka volt. A megalakuló kormánynak a fejlődés és a prosperitás kormányának kell lennie, ehhez pedig a legjobb mód, ha a frissességet kombináljuk a tapasztalattal és az elkötelezettséggel. Abban reménykedem, hogy a javasolt miniszterek minden erejüket belevetve arra törekszenek majd, hogy eleget tegyenek ennek az elképzelésnek – hangsúlyozta a kormányalakító.

RÉGI/ÚJ MINISZTEREK

Az előttünk álló mandátum időszakára összeállított tervet egy ember nem tudja megvalósítani, ehhez olyan csapat kell, amelynek a tagjai szívvel-lélekkel segítséget nyújtanak ebbenn, hogy Szerbia polgárai jobban élhessenek – emelte ki Vučić.

Ha a Köztársasági Képviselőház tagjai támogatják az új kormány összetételére tett javaslatot, akkor Zorana Mihajlović továbbra is az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztériumot vezeti. Ivica Dačić, az SZSZP elnöke külügyminiszter marad, illetve Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke, a Szandzsáki Demokrata Párt volt vezetője továbbra a kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumot vezeti. A belügyminisztérium élén marad Nebojša Stefanović, és a pénzügyminisztérium élén Dušan Vujović lesz ezután is. Aleksandar Antić marad a bányászati és energetikai minisztérium élén, illetve az egészségüggyel ezután is Zlatibor Lončar lesz megbízva. Aleksandar Vulin felel a foglalkoztatási, munkaügyi és szociálisvédelmi minisztériumért, Vanja Udovičić pedig a sport és ifjúsági kérdésekel megbízott minisztériumért. A védelmi miniszter a jövőben is Zoran Đorđević marad, aki február óta tölti be ezt a funkciót.

A tárca nélküli miniszterek között marad Jadranka Joksimović, aki ezek után is az Európa-integrációért felel. Tárca nélküli miniszter lesz Slavica Đukić Dejanović és Milan Krkobabić is.

Az új nevek között található Goran Knežević, aki korábban az SZHP megbízásából mezőgazdasági miniszterként tevékenykedett, ezután pedig gazdasági miniszter lesz. A mezőgazdasági minisztérium élére Branislav Nedimovićot, Sremska Mitrovica polgármesterét javasolta a kormányfő, az igazságügyi minisztériumot pedig Nela Kuburović vezeti majd, aki Nikola Selaković volt igazságügyi miniszter segédje volt.

Az államigazgatással és önkormányzatokkal megbízott minisztérium élére Vučić Ana Brnabićot javasolta, aki évekig a NALED, vagyis a helyi gazdasági fejlődéssel foglalkozó nemzeti szervezet igazgatóbizottságának alelnökeként tevékenykedett. Az oktatási miniszteri tisztségre Mladen Šarčevićet, a Ruđer Bošković Oktatási Rendszer menedzserét, a tájékoztatási és kulturális minisztérium élére pedig Vladan Vukosavljevićet, Belgrád város kulturális titkárát javasolta a kormányalakító.

Sajtótájékoztató a Köztársasági Képviselőházban (Beta)

Sajtótájékoztató a Köztársasági Képviselőházban (Beta)

„A POLGÁROK IRÁNTI TISZTELETBŐL ÁLLNI FOGOK”

A kormány összetételéről szóló javaslat átadása után Maja Gojković ma délután 2-re hívta össze a parlamentet. Ekkor indokolhatja meg Vučić a javasolt összetételt, ugyanakkor ekkor mutatja be az új kormány négyéves mandátumának programját is.

Az expozém nagy részét olvasni fogom. Mindent részletesen felölelő programról és komoly tervről van szó. Egy részét ugyanakkor fejből mondom el, amit magamnak tételenként vázoltam fel. Várhatóan órákba telik a beszéd, de azt nem tudom megmondani, hogy pontosan mennyi időt vesz igénybe – válaszolta újságírói kérdésre a kormányalakító. Folytatta: – Az expozét nagy szorgalommal készítettem. Elismerem, részei nem érdekesek, de ettől függtelenül össze kell fogni a következő négy év terveit, és azt bemutatni a polgároknak. Megpróbálok majd 2-3-4-5 vagy 6, illetve 7 órán át állva olvasni és beszélni. Ezzel szeretném kimutatni tiszteletemet a polgárok és a parlamenti képviselők iránt. A képviselőknek pedig az a munkájuk, hogy végighallgassák az expozét, és javaslattal álljanak elő – hangsúlyozta Vučić.

A PÉNZÜGYÖN ÉS AZ IGAZSÁGÜGYÖN A HANGSÚLY

Mint megtudtuk, az egyik legalaposabban kidolgozott része a kormányfő expozéjának éppen a korrupcióellenes küzdelem. Mint kiemelte, az igazságszolgáltatás reformján keresztül számos törvény, törvényes előírás módosítására és meghozatalára sor került már, de újabb módosítások várhatók.

Ha valamit részletesen és alaposan kidolgoztunk az expozéban, az éppen a pénzügy és az igazságügy – hangsúlyozta a kormányalakító.

A HÉT VÉGÉIG MEGALAKUL A KORMÁNY

A héten várhatóan megalakuló kormány lesz a többpártrendszerű képviselőház 14. kormánya. Mivel nem változik a minisztériumok száma, illetve összetétele, a parlament nem hoz külön minisztériumokról szóló törvényt, így az új kormány megalakítására egy hónappal a törvényes határidő lejárta előtt kerül sor. Mint korábban, a jövőben is 16 minisztérium működik majd.

Miután Aleksandar Vučić bemutatja az expozéját, illetve megindokolja a kormány összetételét, a parlamenti képviselők részéről tartalmas, komoly vitára számítunk, ezt követően pedig a kormányalakító és a miniszterjelöltek is esküt tesznek. Így a hét végére már Szerbiában feláll az új kormány, amely reményeim szerint megkapja a parlament többségének bizalmát – jelentette be Maja Gojković, a parlament következő napi programját.