2024. április 20., szombat

Újra Ráduly Róbert vezeti Csíkszeredát

A frissen beiktatott polgármester a hétvégén ünnepélyes keretek között tette le hivatali esküjét

Az elkövetkezőkben nem az épületek felújításával, az utcák aszfaltozásával, hanem az emberekkel, családokkal, az intézményekkel, a neveléssel szeretne foglalkozni Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda frissen beiktatott polgármestere, aki a hétvégén a Csíki Moziban megtartott dísztanácsülésen ünnepélyes keretek között tette le hivatali esküjét. Az összejövetelen egyebek mellett arról is beszélt, nem biztos, hogy hagyják végigvinni a mandátumát, de addig is folytatni fogja a munkát.

A Csíkszeredai Városnapok részeként összehívott dísztanácsülést megelőzően először vetítettek le filmet a Csíki Moziban. A jelenlévők egy olyan kisfilmet tekinthettek meg, amely Csíkszereda városról készült. Ezt követően Hippach Cristian, a csíkszeredai városháza jegyzője olvasta fel a Ráduly Róbert Kálmán mandátumát érvényesítő bírósági végzést.

Az eskütétel előtt Ráduly egyszerű polgárként kívánt szólni a résztvevőkhöz. Mint fogalmazott, kemény éve volt Csíkszeredának, még sohasem volt ilyen hosszú ideig megbízott vezetője. Felidézte a 2015. április 29-ei eseményeket, amikor a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárásának következtében Bukarestbe szállították, és „választott vezetőhöz nem méltó módon jártak el velük szemben”. Visszagondolva azt a tanulságot vonta le, hogy egyedül kell képesnek lennie megvédeni magát, és nehéz helyzetben derül ki, hogy kire lehet számítani. Majd úgy fogalmazott, lezártnak tekinti ezt a történetet. „Olyanok kell, hogy az élre álljanak, akiknek van bátorságuk, kitartásuk és tudásuk, hogy helyt tudjanak állni” – jelentette ki. Később arról is beszélt, nem biztos, hogy hagyják végigvinni a mandátumát, de addig is folytatni fogja a munkát.

 „A vetített filmen láthatóak voltak a szép épületek, amelyek felújítása mögött kemény munka állt, és amelyeknek ezután a külcsín után a belbecset is javítani kell. Szépen néznek ki az épületek, de ez nem elég” – mondta az elöljáró. Hozzáfűzte, az elkövetkezőkben nem az épületekkel, az utcák aszfaltozásával, hanem az emberekkel, családokkal, az intézményekkel, a neveléssel szeretne foglalkozni. Például általános műveltség-képzést tenne kötelezővé: a Csíki Moziban ismeretterjesztő filmeket vetítenének, előadássorozatokat tartanának az iskolásoknak, hasonlóan a kori-úszás programhoz, „hiszen a tudást nem veheti el senki”. Továbbá kifogásolta, hogy még mindig nem készült el a csíkszeredai sürgősségi kórház melletti teniszpálya helyén a helikopterleszálló, holott korábban szó volt erről, így még mindig a futballpályára kell leszállniuk a mentőhelikoptereknek.

Ugyanakkor szeretne javítani a városháza urbanisztikai osztályának működésén, hogy egy hét alatt ki tudják adni a szükséges engedélyeket, ha teljes dokumentációval érkezik a kérvényező. „Van elképzelésem, mit kell másképp csináljunk (…), és nem akarok semmit tanulni Bukaresttől, mert kevés jó, és annál több nem jó érkezett onnan” – adott hangot véleményének Ráduly, aki Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét kérte fel, hogy álljon mellette, amíg leteszi az esküt. Csíkszereda polgármestere végezetül a jegyző, Füleki Zoltán és Szőke Domokos alpolgármester, illetve Petres Sándor Hargita megyei alprefektus mellett, a Csíki Moziban egybegyűltek jelenlétében letette hivatali esküjét. Az eseményt a Csíki Kamarazenekar három zenészének műsora tette ünnepélyesebbé.