2024. április 19., péntek

A legnagyobb paraszt mellé a legügyesebb parasztmenyecske

Több újdonsággal várják a látogatókat az idei Parasztolimpián

A Topolyán megrendezésre kerülő Vajdasági Parasztolimpia az elmúlt öt év alatt környékünk egyik legnagyobb, legtöbb látogatót vonzó eseményévé nőtte ki magát, amelyre a tavalyi évben mintegy 4000-en látogattak ki. A rendezvényt az idén is megrendezik augusztus huszonegyedikén, és csakúgy, mint az eddigi években, most is egybekötik az új kenyér ünnepével. Az esemény szervezője a helybeli Gazdakör és a Topolyai Termelők Egyesülete, akik a megszokott tartalmak mellett különböző újításokkal is szolgálnak a látogatóknak. A részletekről Tomik Nimród, a Gazdakör elnökségi tagja beszélt lapunknak:

Az olimpiai láng a tavalyi rendezvényen (Benedek Miklós felvétele)

Az olimpiai láng a tavalyi rendezvényen (Benedek Miklós felvétele)

– A program 8.30-kor kezdődik, amikor is a vásártérről fiákeres felvonulás indul, a tervek szerint lovas kíséret mellett, és azt szeretnénk, ha minél több fiáker és ló venne részt rajta. Ezt követően kerül sor a kenyérszentelő szentmisére. Az új kenyérhez való búzát a Gazdakör tagjai adták össze, akik emellett az idei magyarok kenyeréhez is nagy mennyiségű búzát gyűjtöttek össze. Az idén először a rendezvényt szeretnénk összekötni a Topolyáról, illetve Vajdaságból elszármazottak napjával. A Parasztolimpia helyszínén, a vásártéren, kirakunk egy nagy térképet, amelyen bárki bejelölheti, hogy honnan érkezett, és reméljük, hogy minél távolabbi helyekről is hazalátogatnak az emberek. Az olimpiai láng a tervek szerint egy órakor fog fellobbanni. Egy további újdonság a rendezvényen, hogy a legnagyobb paraszt mellett keressük a legügyesebb parasztmenyecskét is. Ami a versenyszámokat illeti, lesz egy okosparaszt-teszt, ahol a nők külön kategóriában versenyezhetnek, nekik kevesebb gépekkel kapcsolatost kérdést adunk, de a néphagyományokat és az ételeket nagyon kell ismerniük. Ezt követően kerül sor a többi versenyszámra, a nők nagy valószínűséggel öt versenyszámban mérik össze az ügyességüket, például kukoricamorzsolásban, míg a férfiak a szokásos módokon küzdenek meg egymással. Az eredményhirdetésre várhatóan hét óra körül kerül sor, amit tűzijáték és a tavaly elmaradt 3+2 koncert követ majd – nyilatkozta Tomik.

A győztesekre értékes nyeremények várnak, tudtuk meg Tomik Nimródtól. A legnagyobb paraszt cím győztese egy bikaborjút vihet haza, amelyet idén a Hajtman család ajánlott fel, míg a női kategória legjobbja a tervek szerint egy kerékpárt vihet haza. Ugyanakkor az első három helyezett egy-egy értékes kerámiaserleggel gazdagodik, amelyet az egyik leghírhedtebb magyarországi kerámiaművész, a Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila készít el. A serlegek elkészítését a Sat-Trakt és az Alarm System szponzorálta. Az eddigi években egy-egy alkalommal körülbelül ötvenen vettek részt a versenyben. Játékosnak jelentkezni lehet a 062/102-55-94-es telefonszámon. Mint azt Tomiktól megtudtuk, már többen is jelezték részvételi szándékukat, többek között Topolyáról, valamint zentaiak is jelentkeztek, akik mindig a legnagyobb létszámú csapattal vesznek részt a versenyben. A vetélkedőnek az idén nemzetközi jellege lesz, ugyanis a magyarországi Napkor település küldöttsége is ringbe száll.

A gyermekek körében az eddigi években nagy népszerűségnek örvendett a nyúl- és malacfogás. Az idén ebben is történik némi változás. A tolongás és az esetleges balesetek elkerülése végett a szervezők úgy döntöttek, hogy egy rajzpályázatot hirdetnek, amelynek témája a parasztolimpia. A pályázatra minden 4 és 14 év közötti gyerek jelentkezhet korábban otthon, vagy a helyszínen elkészített rajzzal. Az alkotásokból kiállítás nyílik, és a résztvevők között sorsolás útján dől el, hogy kihez kerül a nyúl, illetve a malac.

A rendezvényen a hagyományokhoz híven szarvasmarhapörkölt-főző versenyt is szerveznek. A résztvevőket 12 órára várják, akkor kerül sor a hús kiosztására. A főzőversenyre jelentkezni lehet a 063/107-76-40-es telefonszámon Slingár Irénnél. A részvételi díj csapatonként 1400 dinár.

A rendezvényt támogatja a helyi közösség és a helyi önkormányzat, valamint számos, zömmel helybeli vállalkozó.