2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS – EURÓPAI KUPAPOROND

Nikolićék verhető ellenfelet kaptak

A Vojvodinának holland, a Zvezdának olasz ellenfél jutott

Kisorsolták az európai kupasorozatok selejtezői zárószakaszának, a playoffkörnek a párosításait. A sorsolás kegyes volt a magyar válogatott zentai csatárának, Nemanja Nikolićnak a csapatával, hiszen a Legia a BL-rájátszásban az egyik legáhítottabb ellenféllel, az ír Dundalkkal méri majd össze erejét. Kegyetlen volt viszont az európai porondon állva maradt két szerbiai együttessel, mindkét csapat nehéz ellenfelet kapott, az újvidéki Vojvodina a holland AZ Alkmaaron keresztül juthat be az Európa-liga-csoportkörbe, a Crvena zvezda útja pedig az olasz Sassuolón át vezethet ugyanoda.

Bajnokok Ligája-selejtezők, playoffkör, bajnoki ág: Ludogorec (bolgár)–Viktoria (cseh), Celtic (skót)–Hapoel Beer Seva (izraeli), København (dán)–APOEL (ciprusi), Dundalk (ír)–Legia (lengyel), Dinamo (horvát)–Salzburg (osztrák), nem bajnoki ág: Steaua (román)–Man. City (angol), Porto (portugál)–Roma (olasz), Ajax (holland)–Rosztov (orosz), Young Boys (svájci)–Borussia M. (német), Villarreal (spanyol)–Monaco (francia). A párharcok első meccseit augusztus 16-án és 17-én, a visszavágókat augusztus 23-án és 24-én rendezik meg.

Európa-liga-selejtezők, érdekesebb párok, playoffkör: Vojvodina (szerb)–AZ Alkmaar (holland), Sassuolo (olasz)–C. zvezda (szerb), Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Hajduk (horvát), Lokomotiva (horvát)–Genk (belga), Maribor (szlovén)–Qabala (azeri), Gent (belga)–Skendija (macedón). A párharcok első meccseit augusztus 18-án, a visszavágókat augusztus 25-én játsszák.

A Vojvodina idegenben vágta ki a rezet

A Vojvodina az egyik a két szerbiai csapat közül, amely talpon maradt valamelyik európai kupasorozat playoffkörére is – a C. zvezda mellett az újvidéki piros-fehérek várhatták az Európa-liga folytatásának tegnapi sorsolását. A Vojvodina a hazai 1:1 során is jobb csapat benyomását keltette az Európa-liga 3. selejtezőkörében, de a kvalitásbeli különbség igazából a Dinamo Minszk otthonában domborodott ki. Bő fél óra elteltével érett góllá a Voša mezőnyfölénye, Siniša Babić szerezte meg a vezető gólt. A Dinamo tehetetlennek bizonyult, nem találtak fogást a vendégeken, Mohammed Mounir kiállítása miatt pedig kilátástalannak mondható helyzetbe kerültek az 56. percben. Nem is telt el gól nélkül a hátralévő idő, a 82. percben Nikola Antić eldöntötte a továbbjutást.„Ha hisz az ember valamiben, azt meg is valósíthatja. Én hiszek abban, amin dolgozunk, és ezt a bizalmat igyekeztem átvinni a játékosokra is. Próbáltam megmutatni nekik, hogy kellőképpen értékeljék magukat” – mondta Nenad Lalatović, a Vojvodina edzője.

Nem sikerült a Voša útját járnia a székesfehérvári Videotonnak, amely ugyan nagyot harcolt Dániában, és Kovács István góljával emberhátrányban is ledolgozta az 1:0-s hátrányt, a hosszabbítást már nem bírta végig, a 103. percben megpecsételődött a sorsa, Filip Novák találatára már tudtak válaszolni Henning Berg kiválasztottjai. A norvég edző az olasz Marco Guida játékvezető téves döntésével is magyarázta a kiesést: „Mi voltunk a jobb csapat, a játékosok minden dicséretet megérdemelnek. Mindenki nagyon keményen harcolt, hihetetlen erőket mozgattak meg a továbbjutás érdekében. A kiállítást megelőző szituáció véleményem szerint nem ért piros lapot, nagyot hibázott a játékvezető.”