2024. április 25., csütörtök

Nem zárják be a szentesi iskolát

Szeptemberben hét elsős kezdi meg tanulmányait a Királyhelmec tőszomszédságában található település kisiskolájában

A korábbi években általában 2–3 elsős volt, most a hat szentesi gyereken kívül még egy radi kiselsős a szlovákiai Szentes általános iskolájában, amelyet így a közeljövőben már nem fenyeget a megszűnés veszélye, ráadásul az előrejelzések szerint elkövetkező 2–3 évben nőni fog az iskoláskorú gyerekek száma. Mindemellett a község vezetése sokat tesz a kisiskola megmaradásáért és a tanulás feltételeinek javításáért.

Liszkai Gusztáv, Szentes polgármestere az Új Szónak elmondta, a korábbi években általában 2–3 elsősük volt, most a hat szentesi gyereken kívül még egy radi kiselsősük is lesz, sőt a második osztályba egy olyan gyerek is visszajön, aki tavaly még Királyhelmecre járt. Egy éve Jasko Erika személyében új, megbízott vezetője lett az iskolának, és egy új pedagógust is alkalmaztak. A polgármester úgy véli, a pozitív változások annak is köszönhetőek, hogy javult az oktatói-nevelői munka, valamint a szülőkkel való kommunikáció. A demográfiai adatok szerint egyébként Szentesben az elkövetkező 2–3 évben nőni fog az iskoláskorú gyerekek száma, vagyis az intézmény jövője biztosítottnak látszik.

A község vezetése sokat tesz a kisiskola megmaradásáért és a tanulás feltételeinek javításáért: felújították a szociális helyiségeket, az osztálytermeket, modernizálták a melegvíz-ellátást. 2009-ben a fűtési rendszert építették át, ezáltal sikerült jelentősen csökkenteniük a hőveszteségből keletkező kiadásokat. Egy évvel később az épület új tetőszerkezetet kapott, majd kicserélték az ajtókat és az ablakokat. A világítás korszerűsítéséhez 2000 eurós, a testnevelési órák színvonalának emeléséhez pedig 4000 eurós eszköz- és tanszervásárlásra fordítható állami támogatást kaptak. Szintén a pénzügyminisztérium támogatásával újították fel az épület külső részét, új számítógépeket és interaktív táblát is kaptak. Az idén az oktatási intézmény előtt új parkolóhelyeket alakítottak ki és rendbe tették a kerítést, amihez 13 ezer euró támogatás érkezett. A hozzájárulást a falu 10 százalékos önrésszel egészítette ki.