2024. március 29., péntek

Nyolcvan hajó vonult fel az amszterdami csatornák vizein a Meleg Büszkeség Napján

A másság iránti tolerancia szellemében rendeztek a holland fővárosban szombaton a Meleg Büszkeség Napja keretében népes felvonulást, az amszterdami csatornák vizein nyolcvan hajó - ezek egyike az Európai Bizottság védnöksége alatt - vett részt az eseményen.

A szivárvány minden színében úszott és zenétől hangos volt a csatornákkal szabdalt holland főváros, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjaival együtt civil szervezetek képviselői, holland állampolgárok, turisták is felvonultak, és jelen voltak művészek is, így Conchita Wurst, az eurovíziós táncdalverseny 2014-es győztese is.

Nem hiányoztak a rendezvényről a politikusok, európai tisztségviselők sem, köztük Vera Jourová igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős európai biztos, Helena Dalli, a társadalmi párbeszéd, a fogyasztói ügyek és az állampolgári jogok máltai miniszterre, akárcsak Michael O'Flaherty, az Európi Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) igazgatója.

Az Európai Bizottság most először patronál egy hajót az amszterdami csatornán felvonulók közül, oldalán az a jelszó olvasható: "Mindannyian ugyanazt az álmot osztjuk meg".

Vera Jourová Twitter-üzenetében azt írta: "Együttesen kell dolgoznunk azért, hogy az egyenlőséget és a másságot az EU egész területén tiszteletben tartsák".