2024. április 25., csütörtök

Incidensek a Vihar évfordulóján

Horvátországban ma a felszabadulást eredményező katonai akcióként ünneplik, hazánkban a legtöbb szerb áldozatot követelő háborús cselekményként gyászolják a Vihar hadműveletet annak évfordulóján. 

A központi ünnepséget Horvátországban Kninben tartották meg. Az évforduló megünneplése azonban nem múlhatott el incidensek nélkül.

Fiatalok egy csoportja a korábban is sok szerb–horvát ellentétet okozott Marko Perković Tompson dalait énekelve felgyújtotta a szerb zászlót, az ifjúság tagjai körül álló tömeg pedig hangosan ünnepelte ezt a cselekedetet. A történtekről az index.hr hírportál számolt be, a Tanjug hírügynökség adta hírül hazánkban.

A horvát fegyveres erők egyik osztaga a városon masírozott végig, usztasa felkiáltásokkal, dalokkal köszöntötte az egybegyűlteket. A horvát hírügynökségi jelentések szerint a rendőrség minden beavatkozás nélkül nézte végig a történteket. Újságírói megkeresésre Marica Kosor, a knini-šibeniki rendőrőrs sajtófelelőse azt mondta, hogy a hatóság „tudomásul vette” a történteket és „lépéseket fog tenni”. Azt nem pontosította, mikor és milyen intézkedéseket foganatosítanak. Kolinda Grabar Kitarović horvát államfő elítélte a katonai osztag cselekedetét.