2024. március 28., csütörtök

A kézművesség bűvöletében

Javában zajlik a tiszaszentmiklósi kézművestábor, mintegy negyven gyermek a résztvevője

Az előző évekhez hasonlóan a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör udvarában megrendezett találkozó résztvevői a nemezelés mellett a batikolás, a gyöngyfűzés fortélyait sajátítják el, ezenkívül különböző papírtárgyak, díszdobozok elkészítésének a rejtelmeibe is bevezetik őket. Tóth Lívia, az egyik táborvezető napilapunknak elmondta, hogy amikor kiderült, hogy ennyien érdeklődnek a kézművesmesterségek elsajátítása iránt, kicsit megijedtek, mert nehéz a táborvezetőknek, ha sok gyerekkel kell egyszerre foglalkozni, viszont nagyon megörültek, hogy sok helybeli gyerek is érdeklődik a táborban folyó munka iránt. Azért volt nagy az örömük, mert az előző években többnyire Zentáról, Csókáról és a környező településekről érkeztek résztvevők, az idén pedig már a falubeliek is kezdik felfedezni maguknak a tábort.

Nemezelnek a táborlakók

Nemezelnek a táborlakók

– Örülünk annak, hogy ilyen sok gyermek van Tiszaszentmiklóson, némely családból az összes gyermek eljött a táborba – emelte ki Tóth Lívia, s hozzátette, hogy különböző korosztályú gyermekek vesznek részt a kézműves-foglalkozásokon, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelő társaságot. Szabadkáról és környékéről is érkezett egy társaság, ami azt jelenti, hogy a tábor hírneve távolabbra is eljutott.

A kézműves-foglalkozások mellett a gyerekek különböző tréfás, ügyességi csapatjátékokban vehetnek részt, amelyeken során úgyszintén barátkozhatnak. A tábor résztvevői közül többen visszajárók. Tóth Lívia szerint vannak, akik kizárólag a kézműves-foglalkozások iránt érzett szeretet miatt jönnek el Tiszaszentmiklósra, a legtöbben mégis a társaság és a táborban uralkodó kiváló hangulat miatt térnek vissza évről évre, s ha már eljöttek, akkor megismerkednek a nemezeléssel, a batikolással is. A gyerekek az ébresztő után egy kis reggeli tornával frissülnek fel, majd kezdődnek a foglalkozások. Az ebéd utáni szabadidőt általában azzal töltik, hogy körülnéznek a faluban, elmennek a boltba. A táborvezető szerint ez is egyfajta szertartássá vált a gyerekek körében. Utána csapatjátékokat játszanak, majd ismét kézműveskednek. Vacsora után ismét játék következik, és utána, ha ahhoz van kedvük, akár tévét is nézhetnek a garázsba beszerelt kábeltelevíziós hálózaton és kivetítőn keresztül. Idén először internetelérhetőséget is biztosítottak a gyerekek számára.

– Ettől függetlenül nem tapasztaltuk, hogy a táborlakóknak állandóan a kezükben lenne a telefon, s napközben senkire sem kellett még rászólni, hogy tegye le a kütyüjét. Az internetkapcsolatnak köszönhetően a Tanyaszínház előadásának élő közvetítését is meg szeretnénk nézni, idén ugyanis nem tudunk eljutni egyik előadásukra sem, viszont sokan igénylik, hogy lássák. A tábor ideje alatt ellátogatunk az adai Lovasvölgybe is, a zárónapon pedig a gyerekek szüleinek műsort szervezünk, amelyen kiállítjuk az itt készült munkákat.