2024. április 25., csütörtök
VAJDASÁGI MAGYAROK A XXXI. NYÁRI OLIMPIÁN

Hajszálon múlhat a siker

Szilágyi Csaba már az olimpiai játékok első napján, augusztus hatodikán versenyezni fog, ekkor kerül sor ugyanis többek között a 100 méteres mellúszásra. Azért, hogy legyen idejük akklimatizálódni a riói körülményekhez, a szerbiai úszók már múlt vasárnap Brazíliába repültek, és augusztus 3-áig Uberlândiában készültek fel a versenyre, ezután repültek csak Rióba. Az elutazása előtti napon az egyébként Pancsován úszó Szilágyi Csabahazajött szülővárosába, ekkor nyilatkozott a Magyar Szónak.

Az elsők között teljesítetted az olimpiai szintet, és az elsők között fogsz versenyezni is. Hogy érint ez?

Szokatlanul alakult a kvalifikációk időrendje, délután 2 óra körül tartják meg őket, az úszás elődöntői és a döntők pedig este 11-kor kezdődnek, és jóval éjfél után érnek véget. Furcsa döntése ez a szervezőknek, de tudjuk jól, hogy ez is üzlet, és az egyik legfontosabb szempontnak a tévés közvetítés bizonyult. Láttam a medencét és a 14 ezer nézőt befogadó sportcsarnokot, biztos óriási élmény lesz.

Ez a harmadik olimpiád, a londonira az utolsó pillanatban kaptál meghívást. Mennyiben volt más a mostani felkészülésed?

Ez a legambiciózusabb olimpiám. A londoni lehetőség hirtelen jött, B szinttel jutottam ki, és csak egy hónappal a verseny előtt kaptam a meghívást. Most 2015 áprilisában A szinttel, automatikus kvalifikációval szereztem meg a részvételi jogot, ez már ahhoz is elég önbizalmat adott, hogy nagyobbak legyenek az elvárásaim, mint legutóbb. Húsz hónapon át nagyon erősen edzettem. Az utolsó egy évemet sérülések és gyenge eredmények is jellemezték, de szerencsére lendületbe jöttem.

A felkészülés során több helyen is megfordultál, mégis az óbecsei medence bizonyult a legjobbnak, ahova csak megmártózni jöttél el…

Olyan régióban élünk, ahol gondot jelent a medencék hőmérsékletének a megtartása. A kültériek mindegyike csak a napra hagyatkozik, ami a lakosságnak hűsölésre jó, de a versenyzőknek nem elég. Én az elmúlt egy hónapban sokat küzdöttem ezzel a problémával, Pancsován csupán 23 fokos volt a víz, Banja Lukán pedig csaknem 30. Óbecsén meglepődve tapasztaltam, hogy ideálisak a körülmények. Kevesen tudják, hogy itt van az ország egyetlen fűtött kültéri medencéje.

Mennyi munka van egy ilyen felkészülési időszakban?

Ilyenkor két vizes és egy száraz edzést tartunk, 5–7 kilométert úszom, ami közel két órát jelent a vízben reggel és este, ehhez jön még egy óra edzőtermi munka és egy kis stabilizációs gyakorlatozás. Ez összesen napi öt óra aktív munka, de figyelni kell a regenerációra, a nyújtásra is, ami további egy-két órát jelent mindennap.

Milyen ambícióid vannak az olimpiát illetően?

Gyakorlatilag három éve arra készülök, hogy pályafutásom legjobb idejét ússzam majd Rióban. A célom az, hogy elégedetten szálljak ki a medencéből, nem a helyezés fog számítani. Erős vetélytárs szeretnék lenni a mezőnyben. Úgy 30 úszó jutott ki olimpiai szinttel, 16 pedig meghívással, és 16-an kerülhetünk csak az elődöntőbe. Közel egy szinten vagyunk, ezért nagyon bizonytalan kimenetelű verseny lesz, és biztos, hogy tizedek, századok fogják eldönteni nemcsak az érmek sorsát, de még az elődöntőbe jutást is.

A te igazi versenyszámod az 50 méteres mellúszás, de az nem olimpiai versenyszám. Mi lenne, ha az lenne?

Akkor biztos nagyobbak lennének az ambícióim. Tavaly ezen a távon úsztam már vb-döntőben. Rio után szünetet tartok az edzésekkel, de jövőre az 50 méteres mellúszás kerül majd előtérbe, ezzel készülök a budapesti vb-re.

Mennyi pihenőt engedélyezel majd magadnak?

Az olimpia után egy kicsit hosszabb szünetet tartok. Az elmúlt négy évben csak egy-egy rövid – 10–15 napos – augusztus végi pihenőm volt, se újév, se karácsony, se húsvét nem adatott meg. Most egy egész hónapot lazítok majd.