2024. április 20., szombat

ENSZ: Tömegesen erőszakoltak meg nőket dél-szudáni katonák

Nagy számban végeztek ki civileket és erőszakoltak meg nőket katonák a dél-szudáni fővárosban, Jubában a múlt hónapban a felkelőkkel zajlott összecsapások alatt - állapította meg egy ENSZ-jelentés.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elmondta, hogy a világszervezet munkatársai 217 nemi erőszakról értesültek, amelyeket többségében a kormány katonái követtek el.

Július elején etnikai alapon zajló erőszakcselekmények törtek ki Jubában Salva Kiir elnök és rivális alelnöke, Riek Machar támogatói között.

Az összecsapásokat követően mind Machar, mind Kiir a hozzájuk hű erőket tűzszünetre szólította fel.

Eddigi értesülések szerint a leginkább a nuer kisebbséghez tartozó menekült nők szenvedtek a támadásoktól - ismertette Zeid.

Szemtanúk és segélyszervezetek dolgozói arról számoltak be, hogy kormánykatonák - egyes esetekben csoportosan - több tucat nőt és lányt erőszakoltak meg az ENSZ jubai táborának közvetlen közelében. A létesítményben több ezer nuer keresett menedéket a harcok elől.

"Míg néhány civil a harcoló felek kereszttűzében vesztette életét, addig másokat állítólag a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) katonái végeztek ki, akik úgy tűnik, célzottan támadták a nuer származású embereket" - mondta az ENSZ-biztos. A világszervezet szerint legalább 73 polgári áldozata van a fegyveres erőszaknak, ugyanakkor a valós szám ennél jóval magasabb lehet.

Zeid felszólította Salva Kiir elnököt, hogy büntesse meg az elkövetőket, és arra sürgette a világ nagyhatalmait, hogy tegyenek azonnali lépéseket az erőszak megállítására Dél-Szudánban.

Megfigyelők szerint attól lehet tartani, hogy összeomlik a 2015. augusztus 26-án kötött békeegyezmény, és újabb véres polgárháború tör ki a világ legfiatalabb országában. 2013 és 2015 között több tízezren vesztették életüket, és csaknem hárommillióan váltak földönfutóvá a dél-szudáni belviszály miatt.