2024. április 20., szombat

A német kormány frissíti vészhelyzeti akciótervét

A német kormány felülvizsgálja és átdolgozza legutóbb 1995-ben frissített tervét a lakosság vészhelyzeti védelméről, az új koncepcióról még augusztusban döntenek - írta csütörtökön a Bild című német lap.

A szövetségi belügyminisztériumban készült tervezetben a lap szerint a többi között hangsúlyozzák, hogy "a modern infrastruktúra sérülékenysége és az erőforrás-függőség gazdagon kínál támadási felületeket".
Az állami intézmények feladatait összefoglaló terv alapján egyebek mellett fel kell halmozni - országszerte 140 állomáson - 90 napra elegendő kőolajat és benzint, és meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e a tartományok mellett a szövetségi kormánynak is felhalmoznia stratégiai élelmiszer-tartalékot.
Továbbá ellenőrizni kell és szükség esetén ki kell egészíteni a himlő elleni oltóanyag-készletet és az antibiotikum-készletet, és meg kell vizsgálni, hogy szükséges-e készletezni szövetségi szinten vegyvédelmi ruházatot és gázmaszkot a lakosság számára.
A Bild beszámolója alapján a frissített terv arról is rendelkezik majd, hogy vészhelyzetben a szövetségi hatóságok átveszik a tartományi szintű szervek hatáskörét, és az országos polgári- és katasztrófavédelmi szervezet (Technisches Hilfswerk - THW) személyzetének egyharmadát 24 órán belül készültségbe kell helyezni. Nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyverrel végrehajtott támadás esetén a kórházaknál szennyezettség-mentesítő állomásokat kell kialakítani, hogy a sérülteknek elkülönítve, az intézményeken nyújthassanak elsősegélyt.
A koncepció szerint építeni kell a lakosság felelősségvállalására és önvédelmi képességére is, ennek érdekében a kormány javasolja, hogy mindenki állítson össze házipatikát és tartalékoljon egyebek mellett meleg takarót, gyertyát, gyufát, elemeket, feltöltött akkumulátort és készpénzt. A lakosságot az esetleges vészhelyzetről számos csatornán, például az interneten, sms-ben, a televíziókban és rádiókban kell tájékoztatni az új terv szerint, amelyet a kormány az augusztus 24-i ülésén fogad majd el - írta a Bild.