2024. április 20., szombat

A szerb államvezetés Brüsszel válaszát várja

Aleksandar Vulin: Az EB sajtófelelőse nem adhat érdemi választ egy érdemi politikai kérdésre

A szerb államvezetés képviselői közül egyesek az Aleksandar Vučić ügyvezető státuszú kormányfő hétfőn postázott panaszlevelére adott válaszként fogták fel, illetve értékelték Maja Kocijančić, az Európai Bizottság sajtófelelősének kedd esti nyilatkozatát. Kocijančić először megerősítette, hogy megérkezett Brüsszelbe Aleksandar Vučić levele, amelyben Horvátország Szerbiával és a szerb nemzettel szembeni magatartását nehezményezi, majd közölte: az EB megvitatja, hogy milyen lépések, illetve milyen jellegű válasz lenne a legmegfelelőbb a levélre.

A Nyugat-Balkán országainak uniós csatlakozása a megbékélésre, a jószomszédi viszonyokra és a regionális együttműködésre épül, húzta alá a továbbiakban Kocijančić. Szavai szerint Vučić a levélben olyan témákat boncolgat, amelyek az EU tagállamainak és tagjelölt államainak alapvető és megkerülhetetlen elveit, értékeit érintik. Az EU a tagállamoktól és a tagjelölt államoktól egyaránt a jószomszédi kapcsolatok ápolását várja el, szögezte le az EB sajtófelelőse.

Kocijančić nyilatkozatát a szerb államvezetés képviselői közül elsőként Nikola Selaković igazságügyi miniszter értékelte, mondván: az EU reakciójának lényegében nincs semmi tartalma. A miniszter reméli, hogy ezen a válaszon kívül más válasz is érkezik majd Brüsszelből, hiszen az uniós tagállam Horvátországgal fennálló diplomáciai vitáért nem Belgrád a felelős.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter nem válaszként tekint Kocijančić nyilatkozatára, mert szavai szerint az EB sajtófelelőse nem adhat érdemi választ egy érdemi politikai kérdésre. Vulin bízik benne, hogy az érdemi válasz mielőbb megérkezik Brüsszelből, mert „Vučić levele választ érdemel”.