2024. április 19., péntek

Horgászok Bácskossuthfalván

Aktív munka folyik a bácskossuthfalvi horgászegyesületben – Oktatást szerveztek a pionír horgászok számára – Halban gazdag a Bácskossuthfalvi-tó

Bácskossuthfalván nagy hagyománya van a horgászegyesületnek, a víztározó tóval egyidős, és eddig legtöbb 800 tagot számlált. Sajnos, egy ideig szünetelt a munka, és csak 2012-ben indult újra, mondta el lapunknak Tóth Pál, a Bácskossuthfalvi Csuka Horgász Egyesület elnöke.

Egy ifjú horgász és zsákmánya – Mellette Rozinka Mátyás és Tóth Pál (Lakatos János felvétele)

Egy ifjú horgász és zsákmánya – Mellette Rozinka Mátyás és Tóth Pál (Lakatos János felvétele)

Jelen pillanatban 60 felnőtt tagunk van, és nagyjából 20 pionírunk. Ők elég aktívak, már versenyen is voltak. Természetesen képzést is tartottunk a számukra, Rozinka Mátyás és Oláh István voltak az oktatók. A képzés része volt a horogkötés, a halfajták ismerete, a tilalmi időszakok, hogy mikor milyen felszerelést használjanak, stb. Elég szépen elsajátították a gyerekek mindezt, és látszik, hogy szeretik és akarják ezt csinálni. Reméljük, hogy jó utánpótlásunk lesz – mondta el Tóth, majd arról is beszámolt, hogy egyesületük környezetvédelemmel is foglalkozik. Többek között rendezik a tó partját, füvet vágnak, fákat ültetnek. Az elnök úgy fogalmazott, hogy mindennel foglalkoznak, ami a tóhoz kapcsolódik.

Tóthtól megtudtuk, hogy elég szépen van hal a Bácskossuthfalvi-tóban. Lehet fogni aranykárászt, vörösszárnyú keszeget, törpeharcsát, szürke harcsát, pontyot, amurt, süllőt. Egyedül az egyesület névadójából, a csukából van kevés, vagy ahogy az elnök fogalmazott, „ritka, mint a fehér holló”. A Bácskossuthfalvi-tóra a Vajdasági Sporthorgász Egyesület engedélye érvényes, az egyesületnek nincs saját engedélye. A napi engedély kicsit drága, 1000 dinár, de az árat nem helyben, hanem Újvidéken határozzák meg. Tóth szerint nagyon kevés pénzt kapnak vissza az engedélyekből befolyó összegből, ezért sokszor kénytelenek saját zsebükbe nyúlni, és onnan pótolni. Az egyesület munkáját természetesen támogatja a bácskossuthfalvi helyi közösség is. Az anyagi támogatás mellett az idei évben egy munkagépet is biztosítottak számukra, hogy elmunkálják az egyeletlen talajt a tó körül. Az elnök szerint ez a segítség nagyon fontos nekik, de kevés mindent tudnak megcsinálni, mert az egyesületnek nincs pénze. Sok mindent önkéntes munkával oldanak meg, mert másképpen nem tudják.

Az idei évben Rozinka Mátyás foglalkozott a kis horgászok oktatásával. Elmondása szerint tíz-egynéhány gyermek vett részt a képzésen, amelyen sok mindent elsajátítottak. Az elméletet rögtön a gyakorlatban is kipróbálták, mondta el Rozinka. Néhányan szép eredményeket értek el egy horgászversenyen. Közös horgászatot is szoktak szervezni, de felügyelet szükséges, mert vannak egészen fiatal horgásznövendékek is – tudtuk meg.