2024. április 19., péntek

Sörmúzeum a Sörnapokra

Nagybecskereken megkezdődött a sörgyár (ZIP) épületrészének a múzeummá való átrendezése. A munkálatok első szakaszában felújítják az épület Béga-parti sétányra néző homlokzatát, és ajtót nyitnak rajta. Ha minden a tervek szerint halad, akkor már az augusztus végén, az idei Sörnapok vendéglátóipari rendezvényen megnyitják a létesítményt.

Az elgondolás megvalósítását a helybeli Urbani Forum polgári társulás tervezi a sorsára hagyott sörgyár épületében, ahol már több mint egy évtizede leállt a termelés. Az elgondolást felkarolta a helyi önkormányzat és a Söröző vendéglátóipari létesítmény is.
A kezdeményezők szerint a sörmúzeum megnyitása javítana Nagybecskerek város összképén. Hiszen a várost sokáig arról ismerték, hogy itt 1745 óta folyt a sörkészítés, egészen 2006-ig, amikor is a félresikerült privatizáció miatt leállt a termelés. Ugyanakkor, az elmúlt csaknem három évtized alatt a sörnapokról is ismerik, amelynek évente több százezer látogatója volt.
A sorsára hagyott épületben még megvan a sörfőzde (törvényileg védett) felszerelése. Négy rézkazán és a többi felszerelés is megmaradt. Az épület belsejét pedig brácsi márvány díszíti. Az 1958-ból származó sörfőzde rézedényeiről volt híres, ami manapság ritkaságnak számít. Abban az időben, amikor a sörfőzdét megvásárolták és felszerelték, csúcstechnológiának számított. A Ziman a sörgyártási felszerelés terén azt jelentette, amit manapság a Mercedes jelent az autóiparban.
Ugyanakkor a városban élők gyűjteményeikben megőrizték a régi sörösüvegeket, címkéket, sörkancsókat. A tervek szerint a létesítmény bővítésével kiállítják majd a sörkészítéshez szükséges szerszámot, a gazdag fényképanyagot és más sörgyártással kapcsolatos dokumentumokat is. Az is a tervek között szerepel, hogy a múzeum látogatóit szakavatott, (egykor a sörgyárban dolgozó) személy vezeti majd körbe a gyárépületben.
A sörgyártás történetének és technológiájának a bemutatásán kívül a kínálatban szerepel majd egy hajókirándulás is a Bégán a Császár-tó természetvédelmi rezervátumig és az écskai kastélyig.