2024. április 25., csütörtök

A turisztikai szezon 121 életet követelt

Év eleje óta 20 ezer közúti baleset történt országszerte

A turisztikai szezon kezdete, azaz június eleje óta közel 6 ezer baleset történt a szerbiai utakon. A balesetekben 121 személy lelte halálát. Ez 16 halálos áldozattal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Az évekre visszamenő rendőrségi kimutatások szerint a nyári hónapokban átlagban 300 személy veszti életét közúti balesetben. Amióta három évvel ezelőtt a rendőrség fokozta jelenlétét az utakon az év ezen időszakában, jelentősen kevesebb baleset történt és kevesebben haltak meg az utakon, mondta Aleksandar Radenković, a közlekedési rendőrség munkatársa. Arról is beszámolt, hogy év eleje óta ezidáig nagyjából 20 ezer baleset történt országszerte, ezek 330 személy életét követelték, a sérültek száma pedig 11 ezerre tehető. A legtöbb baleset a megengedettnél nagyobb haladási sebességre, a biztonsági öv használatának elmulasztása és az alkoholizált állapotban való vezetésre vezethető vissza, magyarázta Radenković.

Milan Vujanić, a közlekedési kar tanára szerint az állam és az illetékesek nem tettek semmit a megelőzés érdekében. Szerinte most már késő bármilyen intézkedést foganatosítani. A szakértő részben az országhatárokon, vagy az autópályákon való hosszas várakozással magyarázza a baleseteket.

– Képzeljék csak el azt a sofőrt, aki mondjuk Svédországból indult Görögországba. Több órát várakozik Horgoson, vagy Batrovcin, majd a határátkelőn elvesztegetett időt a szerbiai autópályákon próbálja behozni, őrültként vezetve. Arról nem beszélve, hogy függetlenül a légkondicionáló berendezéstől, nyáron nem a legkellemesebb a levegő a gépkocsikban. A szigorúbb büntetéspolitikának semmi eredménye. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a büntetések szigorítását követő néhány hónapban csökken a balesetek száma, később azonban minden visszatér a régi kerékvágásba. A nyugati országokhoz hasonlóan Szerbiának is a megelőzésre kellene összpontosítania. Persze az is megelőzésnek számít, ha több rendőr van a közutakon, mert az is bizonyított, hogy ha gyakran látnak rendőrt a sofőrök, akkor tartják magukat a szabályokhoz – magyarázta Vujanić.