2024. április 25., csütörtök

Megszentelték az új kenyeret

A hétvégén Törökfaluban tizenötödik alkalommal tartottak kenyérszentelő ünnepséget – A faluban volt lélekharang- és keresztszentelő is

Vasárnap nagyszerű hangulatban telt el Törökfaluban a helyi Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésében immár tizenötödik alkalommal megtartott kenyérszentelő ünnepség, amelyen a hagyományokhoz híven a Valkaisoron learatott és Völgyparton megőrölt búzából sütött új kenyeret szentelték meg. A falubeliek ezúttal is díszmenetben vonultak kora este a búzakoronával és az új kenyérrel a Szent Gellért római katolikus templomba, ahol Kormányos Zoltán törökfalui plébános ünnepi misén áldotta meg az új kenyeret. A rendezvény zenés-táncos művelődési műsorral és utcabállal zárult a falu főterén, ahol ezt megelőzően volt főzőverseny, kirakodóvásár kocsmasátorral, illetve fogatos felvonulás is. A művelődési műsor előtt ünnepi köszöntőt mondott Perpauer Attila a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében, az adai önkormányzat részéről Tóbiás József, valamint Törökfalu anyaországi testvértelepüléseinek nevében Horváth Tibor sármelléki, illetve Tóth István bogyiszlói polgármester.

Az ünnepség résztvevői együtt vonultak az új kenyérrel a templomba (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ünnepség résztvevői együtt vonultak az új kenyérrel a templomba (Csincsik Zsolt felvétele)

A Százszorszép Művelődési Egyesület 2001 óta rendszeresen megszervezi a kenyérszentelő ünnepséget, ami egyben falunap is – magyarázta Nagy Rózsa, a Százszorszép elnöke. – Az ünnepség ezúttal is a kakaspörköltfőző versennyel kezdődött, amelyre harmincnégy helybeli, vidéki és magyarországi főzőcsapat nevezett be. Az idei rendezvény rendhagyó, mivel a temetőben harangszentelő volt, a faluban pedig az ünnepi mise előtt keresztszentelő, ami Törökbecse és Törökfalu barátságát jelképezi.A falubelieknek sokat jelent a kenyérszentelő ünnepség, mert ilyenkor még jobban összekovácsolódik a közösség. A gyerekek és a felnőttek együtt ünnepelnek és szórakoznak. A művelődési műsorral pedig ápoljuk és továbbadjuk a gyerekeinknek a hagyományainkat, amivel a közösség megtartó erejét erősítjük. A műsoron a helybeli és környékbeli településekről érkezett hagyományőrző egyesületek tagjai léptek fel – mondta az egyesület elnöke, akitől megtudtuk, hogy a fellépők Törökfaluból, Völgypartról, Valkaisorról, Tornyosról, Keviből, Gunarasról, Felsőhegyről és az anyagországi Sármellékről érkeztek.

A kenyérszentelő ünnepségen a délelőtti órákban tartották meg a kakaspörköltfőző versenyt. A kéttagú zsűri, a nagykátai Ambrózi Zoltán és a tápióbicskei Vér János döntése értelmében a csantavéri Orovec József nyerte meg a versenyt, és érdemelte ki a törökfalui kakaspörköltfőző verseny királya koronát. Továbbá kiváló főztjéért a Százszorszép ME különdíját, egy-egy faliórát vehetett át az oromi Sípos Tibor, a bogyiszlói csapat és a törökfalui Solymosi Csilla. A rendezvényen a délutáni órákban a törökfalui–völgyparti temetőben felszentelték a magánadományokból állított lélekharangot. Majd felavatták a település temploma melletti téren elhelyezett faragott fakeresztet, amelyet a Törökbecse és Törökfalu közötti barátság jegyében Link Lajos, a törökbecsei Aracs Turizmus Egyesület vezetője adományozott a falubelieknek. A bácsföldvári Fülöp Attila és a szenttamási Szögi Rudolf fafaragó készítette el a keresztet, amely négy méter magas, két méter széles, az alapja 21 × 21 centiméteres négyzet, valamint népi motívumok díszítik.