2024. április 19., péntek

Előbb volt SZIN, mint Woodstock

Augusztus utolsó hétvégéjén – 24. és 28. között – az újszegedi Partfürdőn rendezik meg a tízezreket megmozgató Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN). A programsorban öt színpadon közel 150 fellépő szórakoztatja a közönséget négy napon át.

Az idei SZIN legnagyobb újdonsága, hogy 2012 után ismét készpénzmentes lesz a rendezvény, csak a Festipay rendszerével vagy paypassos bankkártyával lehet majd fizetni. A szervezők szerint ennek előnye, hogy a kereskedőknek nem kell készpénzt kezelniük, ami gyorsítja a kiszolgálást. A látogatók pedig gyorsan, kényelmesen és biztonságosan fizethetnek, valamint nyomon követhetik egyenlegüket. A Partfürdő teljes területén éjjel-nappal 15 feltöltőpont várja a fesztiválozókat, ahol 500 forintért kapják meg a Festipay kártyát, amire ott helyben tölthetnek fel pénzt. A fesztivál végén az 500 forint visszajár. A szokásos zsúfoltság és sorban állás elkerülése érdekében a hetijegyes sátrazóknak már augusztus 23-án, kedden 17 órakor megnyitják a kapukat. Augusztus záró hétvégéjén a Szegedi Ifjúsági Napok minden esélyt megad, hogy ne felejtsük el az idei nyarat sem. A Tisza adott, a napsütéses órák száma itt a legtöbb az országban, zene pedig lesz bőven a hazai pop-rock ipar alapköveivel és nemzetközi sztárokkal gazdagon megspékelve.

A Szegedi Ifjúsági Napok történetét böngészve meglepő adatra bukkantunk: egy évvel a Woodstocki Fesztivál előtt, 1968-ban indult a SZIN. Ezzel tulajdonképpen kiérdemelte a magyarországi fesztiválok „őse” hízelgő titulust, ahová az ország minden pontjáról elindultak a fiatalok. Korábban még sohasem történt meg, hogy egyszerre ennyi fiatal szórakozott az utcán. Ráadásul olyan zenekarok is felléphettek itt, melyek – javarészt szövegeik miatt – általában nem nagyon kaptak fellépési lehetőséget. Sokáig szinte az egész város teret adott a SZIN-nek: több helyszínen voltak koncertek, megteltek a terek, parkok, és pezsgett a Tisza-part. A rendszerváltás után többnyire klubokban, „őrlángon” működött a fesztivál, majd a 2003-tól számítjuk a SZIN újkori történelmét, amikor is a Partfürdőre került a helyszín a Szegedi Ifjúsági Ház szervezésével. A SZIN hamar a hazai fesztiválpiac meghatározó szereplőjévé vált újra.

Az idei SZIN minden eddiginél látványosabb külsőt kap. A SZINezők gigantikus virágok, növények és állatok társaságában, egyedi fesztiválkörnyezetben bulizhatják végig a szegedi nyár utolsó hétvégéjét. Több program is várja a Tisza-partra látogatók népes seregét, mint korábban, műfaji határokat átlépve a dancefloor és a retro alappilléreitől kezdve a balkáni trombitazenén, az elektro hip-hopon, a melankolikus neo-soulon vagy a d&b ütemeken át a változatos hazai könnyűzenei porond legjobb bulicsinálóiig. Természetesen van élet a zenén túl is: könnyfakasztó stand-up komédia, hagyományápoló táncegyüttes és színházi előadás is szórakoztatja a nagyérdeműt. A legfontosabb mégis az a hangulat, amit egy vízparti ellazulós fesztivál nyújtani tud, kiszakadva a hétköznapok nyűgéből, ahogy azt a Magna Cum Laude is igyekezett összefoglalni a SZIN himnuszában: „Na jól van, elengedem magam, Hogy a Tisza tisztára mossa agyam”. Valami ilyesmire számíthatnak idén is a bulizók.