2024. április 26., péntek
ZOMBOR

Nem zárják be a falusi könyvtárakat

A minap egy országos napilap felröppentette a hírt, hogy a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár az előírt ésszerűsítés miatt kénytelen lesz megválni 11 munkatársától, és ezzel párhuzamosan bezárja 14 falusi fiókkönyvtárát.

A cikkben megszólaltatott „Predrag” (valójában: Vladimir) Jerković könyvtárigazgató rossz üzenetként értelmezi a falusi művelődési házak és könyvtárának bezárását, hiszen ezeken a településeken egyenként több ezren élnek, az olvasóköreiket maguk hozták létre a falu társadalmi életének központjaiként, most orvos is csak négy óra hosszat van a falvakban, mintha lemondott volna a város a falvairól. A cikk szerint az igazgató még nem tudja, hogyan oldja meg a racionalizáció kérdését, viszont az intézmény igazgatóbizottsága már döntött a fiókkönyvtárak bezárásáról.

Akkor viszont maradnak-e a könyvtárak, vagy sem? Ezzel a kérdéssel kerestük volna meg Vladimir Jerković igazgatót, hiszen a kérdésben egyedül ő hivatott nyilatkozni, ám hétfőn egész nap elérhetetlen volt. Viszont a nevezett cikkhez írt egy helyesbítést, ami hozzánk is eljutott, ennek alapján igyekszünk a továbbiakban tisztázni a helyzetet.

Jerković szerint a napilap cikkében sok a félreértés, félrehallás, csúsztatás és valótlan állítás.

– Például nincs hatályos döntés a munkaköri beosztásra vonatkozó szabályzat módosításáról, senki nem kapott fölmondást, és ilyesmit az intézmény vezetőjeként nem is hoztam nyilvánosságra. Igaz, hogy a könyvtár dolgozói közül többen kaptak végzést az elmúlt napokban, de azok a rendes évi szabadságokra vonatkoztak – írja az igazgató, aki szerint alaptalanok a földmondásokról szóló híresztelések, miként az állítás is, miszerint a falvak lakosai a továbbiakban nem juthatnak majd hozzá a könyvekhez. Számukra is biztosított lesz ez a szolgáltatás, mint minden könyvtártagnak.

Az átszervezésről a könyvtár alapítója, a városi képviselő-testület hozott döntést a városi tanács indítványára, amit a tanács az ésszerűsítés előkészítésével megbízott bizottság előterjesztésére alapozott. Jerković szerint a 11 fős leépítés az intézményben ésszerűtlen és felelőtlen. Az alapító úgy vélte, 41 alkalmazott helyett elegendő 30, noha a Matica Srpska könyvtára még három alkalmazott fölvételét javasolta. Végtére az alkalmazottak háromnegyedével kell, átszervezés mellett, a könyvtárnak ellátnia mindazokat a föladatokat és szolgáltatásokat, amelyeket eddig is nyújtott.

– Az új, kevesebb alkalmazottal számoló munkaköri besorolásnak mindenekelőtt törvényesnek kell lennie, ehhez pedig legalább kilenc, egymásnak nem egy pontban ellentmondó törvénynek, előírásnak, szabályzatnak, rendelkezésnek kell megfelelnie, noha egyes rendelkezések egyenesen szembe mennek egymással. Célunk, hogy a továbbiakban is mindent szigorúan a törvényes keretek közt végezzünk. Igaz, az előirányzott, 25 százalékkal csökkentett munkaerő-létszámmal nem teszünk eleget a tevékenységi ágazat nemzeti mércéjének, hiszen a tevékenységünkhöz képest nem 30, hanem 44 alkalmazottal kellene működnie a könyvtárnak. Ám kevesen ismerik a könyvtáros szakma mércéit, nem törődnek azok betartásával, illetve teszik lehetővé betartásukat. Viszont bennünket a szakma kötelez a törvényes, alapos és az előírt módon történő munkavégzésre. Összegezve: nincsenek fölmondások, és a munkaszerződések megszakítására vonatkozó döntés se – fogalmazott Vladimir Jerković, a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár igazgatója.