2024. március 28., csütörtök

Gyorsult az ipari termelői árak emelkedése az EU-ban

Kissé felgyorsult júniusban az ipari termelői árak növekedési üteme az Európai Unióban - mutatja az Eurostat első gyorbecslése.

Az unió statisztikai hivatala kedden közölte, hogy az EU-ban júniusban 0,8 százalékkal, ezen belül az euróövezetben 0,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest. Májusban mind az EU egészében, mind az eurózónában 0,6 százalék volt az áremelkedés üteme.
Tavaly júniushoz viszonyítva azonban az ipari termelői árak az unióban 2,9 százalékkal, az eurózónában pedig 3,1 százalékkal estek.
Az EU egészét tekintve az energiaszektorban 2,8 százalékkal, a tőkejavak és a nem tartós fogyasztási cikkek csoportjában 0,1 százalékkal mentek föl az ipari termelői árak, míg a tartós fogyasztási cikkek árszintje nem változott. Az energiaszektort leszámítva az ipar egészében 0,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak.
Ciprus kivételével nőtt az ipari termelői árindex, a legnagyobb mértékben, 2,6 százalékkal Hollandiában, majd Dánia (2,5 százalék) és Spanyolország (1,8 százalék) következik.
Az Eurostat statisztikái szerint Magyarországon júniusban az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek, tavaly júniushoz viszonyítva pedig 4,1 százalékkal csökkentek a belföldi ipari termelői árak.
A KSH azt közölte, hogy júniusban a belföldi ipari termelői árindex 4 százalékkal maradt el a tavaly júniusi szinttől.