2024. április 18., csütörtök

Csak a pont hiányzik a mondat végéről

A VMSZ elnöke nyugodt a kormányalakítást illetően

A Vajdasági Magyar Szövetség Aleksandar Vučić kormányalakítóval tisztázta szinte minden részletét annak a szerepnek, amelyet e párt a leendő kormányban tölt majd be, jelentette ki nyilatkozatában Pásztor István, a magyar párt vezetője, a Tartományi Képviselőház elnöke, s hozzátette: nyugodtan várja a kormány megalakulását napirendre tűző köztársasági parlamenti ülést.

– Ami a kormány megalakítását illeti, jómagam lényegében teljesen nyugodt vagyok. Még június elején megkezdtük az egyeztetéseket, nincsenek semmilyen nyitott kérdések, most már csak pontot kell tennünk a mondat végére. Ez akkor fog bekövetkezni, amikor a kormányalakító elérkezettnek véli majd a pillanatot – fejtette ki Pásztor.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség, mint mondta, a hatalmi többség részét kívánja képezni, a végrehajtó hatalomban államtitkári szinten szeretne politizálni azokban a minisztériumokban, amelyek az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás és a mezőgazdaság kérdéseivel foglalkoznak majd. Olyan területek ezek, húzta alá, melyek kapcsán egyetértés és megállapodás is született korábban. A koalíciós megállapodás véglegesítésének idejét, mint mondta, a kormányalakító határozza meg, de maga arra számít, hogy arra mindenképpen sor kerül még a kormány megalakítása előtt.

Pásztor emlékeztetett, hogy az SZHP és a VMSZ június elején már tárgyaltak az együttműködésről, s pártja egyet ért azokkal a politikai célkitűzésekkel, amelyeket a kormányalakító meghatározott a leendő kormány munkájával kapcsolatban ezeken a találkozókon.

– Programcéljaink teljes egészében beilleszthetők abba az elképzelésbe, amellyel megismertettek bennünket. Megállapodtunk abban, hogy a beszélgetést még folytatjuk. Ezzel összhangban, várom Vučić hívását – jelentette ki a VMSZ elnöke.

Mint ismeretes, a VMSZ az előző SZHP vezette hatalmi koalíciónak is része volt, s most a tartományi kormányban is együttműködik ezzel a párttal. Aleksandar Vučić nem sokkal az április 24-i rendkívüli parlamenti választásokat követően azt nyilatkozta, hogy Pásztor pártja számít az egyedüli biztos partnernek az új kormányban.

Sajtóértesülések szerint a Szerbiai Szocialista Párt áll még közel ahhoz, hogy a leendő kabinet részét képezze, de sokan nem zárják ki a Liberális Demokrata Párt hatalmi tömbhöz való csatlakozását sem.