2024. március 28., csütörtök

Folytatódik a Belgrád–Priština-párbeszéd

Marko Đurić: Sem az ígéret, sem az EU nem garancia a megállapodás betartására

Marko Đurić, a Koszovóval megbízott kormányiroda igazgatója arra szólította fel tegnap Brüsszelben Isa Mustafát, Koszovó kormányfőjét, hogy ne támasszon újabb feltételeket a szerb községek közösségének megalakításához, majd kiemelte, az EU-tól azt várják el, hogy gyakoroljon nyomást Pristinára, hogy érvényesítse végre a korábban aláírt megállapodásokat.

Brüsszelben ugyanis tegnap és ma folytatódik a Belgrád és Priština közötti párbeszéd, amelynek a témája a koszovói szerb községek közösségének megalakítása, de több, 2015 óta aláírt megállapodásról is tárgyalnak.

A belgrádi küldöttséget Marko Đurić vezeti. A Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, a párbeszédtől azt várják, hogy Priština végre eleget tegyen azoknak a megállapodásoknak, amelyeket még 2015. augusztus 25-én aláírt. Majd Isa Mustafa azon nyilatkozatára reagálva, miszerint a szerb községek közösségének megalakítására csak akkor kerül sor, ha Koszovó és Metóhia területén megszűnnek a paralel struktúrák, Đurić arra szólította fel a koszovói kormányfőt, olvassa el annak a megállapodásnak a szövegét, amelye aláírt, és ne fékezze tovább annak az intézménynek a megalakítását, amely erősítené a szerb lakosság jogait a déli szerb tartomány területén. Mint hangsúlyozta, a tárgyalások során több alkalommal is bebizonyosodott, hogy az albán politikusok körében sem az ígéret, sem az EU által támogatott megállapodás nem garancia arra, hogy azt alkalmazzák is.

Isa Mustafa, koszovói kormányfő tegnap a koszovói televíziónak nyilatkozva kiemelte: – Folytatódik a párbeszéd Brüsszelben. A szerb többségű községek megalakítását egyidejűleg kell intézni a most is működő paralel struktúrák megszüntetésével, ezért úgy gondolom, hogy ez a folyamat még egy ideig eltart – mondta Mustafa.