2024. április 20., szombat

A médiaműveltség útján

A tájékoztatással foglalkozó nemzetközi konferenciát tartottak a Tartományi Képviselőházban – Hamarosan új határon átnyúló projektumok indulnak

A médiaműveltség és tájékoztatás régióbeli fejlesztésével foglalkozott az a nemzetközi konferencia, melyet tegnap tartottak meg a Tartományi Képviselőház nagytermében 11 ország képviselőinek, többnyire fiatalok által alkotott szervezetek tagjainak részvételével.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tanácskozás megnyitása során Damir Zobenica, a Tartományi Képviselőház alelnöke kijelentette, hogy a ház politikai támogatást nyújt minden olyan elképzeléshez, amely előre mutat, ezért örömére szolgál, hogy a konferencia helyszíne lehet a parlament. A nemzetközi találkozót a kapcsolatteremtés szempontjából is lényegesnek nevezte.
A médiaműveltség témaköréhez kötődve elmondta, hogy manapság gyors a fejlődés, hirtelen változnak a körülmények, s hazánk még nem kapcsolódott be megfelelően ezekbe a folyamatokba. Fontosnak nevezte megvizsgálni, hol tart Szerbia ebben a tekintetben az európai uniós államokhoz képest.
Miomir Rajčević, a Média Oktatóközpont vezetője fontosnak nevezte a médiaműveltség népszerűsítését, és a polgárok minél szélesebb körű rétegének bekapcsolását az azzal kapcsolatos projektumokba. Elmondta, hogy ehhez megfelelő alappal szolgál a Duna menti államok közötti együttműködés, mely egy fejlett hálózatot hozott létre az elmúlt időszakban. Az oktatóközpont jelenleg egy olyan projektumot folytat, amelynek célja összehangolni a médiát érintő hazai előírásokat az európai uniós szabályrendszerrel.
Az új ismeretek megszerzését, új képességek birtokába jutását nevezte lényegesnek Szakállas Zsolt tartományi oktatási és nemzeti közösségi segédtitkár, aki szerint erre mindig készen kell állnunk. Elmondása szerint a vajdasági multikulturális környezet egy megfelelő térnek számít az új tapasztalatok megszerzéséhez. Walter Olensky, az osztrák oktatási minisztérium médiaosztályának tisztségviselője szerint egy, a média által meghatározott világban élünk, melyben kiemelt jelentősége van a fiataloknak, segíteni kell őket a boldogulásban. A képességek fejlesztése állandó munkafeladat – fogalmazott.
Erős Ervin, a határon átnyúló kezdeményezéseket segítő közép-európai szolgálat (CESCI) balkáni irodavezetője arról számolt be, hogy még a nap folyamán a Média Oktatóközponttal aláírnak majd egy együttműködési nyilatkozatot, mely alapjául szolgál több leendő projektumnak is. Ezek nem csupán a média kérdéseivel, hanem más határon átnyúló kezdeményezésekkel is foglalkoznak majd. Az iroda feladata segíteni a határon átívelő kezdeményezéseket partnerségekkel, projektumok kidolgozásával, konferenciák szervezésével vagy akár stratégiai tervezéssel is.
A konferencia zárórészében a jelen lévő más szervezetek, köztük a belgrádi oktatóközpont, az Újvidéki Újságíró Iskola együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá.