2024. április 25., csütörtök

A súlyos döntések hete

Talán már szerdára összehívhatják a Szerbiai Képviselőház ülését, amelyen a köztársasági kormány megalakulása szerepel napirenden

Aleksandar Vučić kormányalakító ma 18 órára sajtótájékoztatót hívott össze. Bár a sajtótájékoztató témája mindeddig ismeretlen, mindenki arra számít, hogy Vučić az immár több hónapja elhúzódó kormányalakításról fog beszélni.

Talán az is megerősítést nyer, hogy mi felel meg a valóságnak a Blic belgrádi napilapban megjelent találgatásokból. A Blic értesülései szerint Vučić pontot tett kormányfői expozéjának végére – a dokumentum állítólag 200 oldalas, így annak ismertetése feltehetőleg legalább öt, ha nem hat, vagy hét órát vesz majd igénybe –, így mostantól bármikor összehívhatják a köztársasági parlament ülését, amelyen a kormány megalakítása szerepel napirenden.
Vučić állítólag a majdani tárcavezetők személyével kapcsolatban is döntött. A miniszterek kilétére a Szerb Haladó Párt Elnöksége és/vagy Főbizottsága ma, vagy legkésőbb holnap megtartandó ülését követően derülhet fény, írja a Blic. A napilap szerint ha Vučić ehhez a forgatókönyvhöz tartja magát, akkor legkorábban szerdára hívhatják össze a parlament ülését. Mivel mindenki hosszasan elhúzódó parlamenti vitára számít, a következő kormányról feltehetőleg valamikor a hétvégén, vagy a jövő hét első napjaiban szavaz a parlament.
A Blic azt is tudni véli, hogy az eddigi tárcavezetők közül Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Dušan Vujović és Nikola Selaković biztosan újabb mandátum várományosai – azzal, hogy nem tudni, hármójuk közül ki marad ugyanannak a minisztériumnak az élén. Snežana Bogosavljević Boškovićot feltehetőleg Branislav Nedimović váltja a mezőgazdasági minisztérium élén. A többi majdani miniszter kiléte még a Blic számára is ismeretlen.