2024. március 28., csütörtök

Küllődön már a víztartály is fertőzött

Több évtizede gond van a víz minőségével a Zombor környéki falvakban, ezen azzal lehetne hathatósan segíteni, ha a falusi vízhálózatok rákapcsolódnának az egészséges ivóvizet szolgáltató zombori Vodokanal vízművekre, ám ez igencsak költséges.

A vezeték már eljutott Csonoplyára, Kerényre (Kljajićevóra), Nemesmiliticsre, ám ahhoz, hogy minden környékbeli településen minőségi ivóvízhez jussanak a polgárok, több százmillió dinárra lenne szükség.
BÁCSGYULAFALVA
Bácsgyulafalván, vagyis Telecskán igen összetett a vízhelyzet. A zombori városi képviselő-testület legutóbbi ülésén föltett képviselői kérdésből kiderült, hogy a faluban a negyvenéves vízvezeték azbeszt csövekből áll, és a hálózatról nincsen műszaki dokumentáció, sem minőségi tanúsítvány, miként a vízlelőhelyek esetében is hiányzik a szükséges dokumentáció, nincsen használati engedélyük, a lakosok nem tudják, milyen az általuk használt víz jelenlegi minősége. A faluban ugyan van egy újonnan fúrt kút, amelyet különböző jogi és közigazgatási buktatók folytán nem tudtak rákapcsolni a hálózatra. Ha viszont a jelenlegi egyetlen, fogyasztásra alkalmas vizet nyújtó kút bármi oknál fogva üzemképtelenné válna, komoly bajba keveredne a lakosság. Ha viszont eljutna a településre a Vodokanal fővezetéke, ki kellene cserélni a helyi azbesztcsöveket, de akkor ki állná a cechet?
DOROSZLÓ
Bizony ott is bonyolult a vízellátás. A faluban hét kút lát el ugyanennyi mikro vízhálózatot, és mindegyik sajátos eset, hol egyikben, hol a másikban jelentkezik a fertőzés, és emiatt a kutak kiesnek a termelésből. A problémáról tájékozódott Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya, aminek eredményeképpen a városi közigazgatás alkalmazott a faluban egy vízvezetékszerelőt, mert kiderült, az áldatlan állapotokat a karbantartás hiánya okozta. A Vodokanal nyomban besegített, rendbe hozták a kutakat, kitakarították és kimeszelték az épületeket, rendbe tették az elektromos szekrényeket, lecserélték a rossz szelepeket, egy kútnál fölszerelték a fertőtlenítő berendezést, és így lesz ez várhatóan három héten belül további öt kút esetében, amint lezárul a közbeszerzési eljárás. A hetedik kút nem került a zombori vízművek hatáskörébe, mert az iskola területén lévő vízlelőhely önálló klórozóberendezéssel rendelkezik. A városi vízvezeték eddig Lugovóig jutott, onnan tart Sztapárra, ahonnét még 16 kilométer után jutna Doroszlóra. Becslések szerint ez 250 millió dinárba kerülne, amiről a vízművek igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a zombori önkormányzattal karöltve igyekeznek előteremteni a szükséges pénzt.
BÉREG ÉS KÜLLŐD
Küllőd (Kolut) a kilencedik település Zombor környékén, ahol az illetékes hatóság fertőzöttnek nyilvánította a vezetékes vizet, és megtiltotta a használatát. Eddig a településeken a vezetékekben tartós vagy ideiglenes fertőzéseket jegyeztek, volt, ahol az arzén, máshol az emberi ürülék hordozta kóros baktérium okozott gondot. Előfordult, hogy alig oldották föl a vízhasználati tilalmat, újra fertőzést észleltek.
Rövid idő múlva ugyanez történt Béregen (Bački Bregen). Ott is helyi forrásból nyerik és továbbítják a háztartásoknak a vezetékes vizet. A zombori Közegészségügyi Intézet által végzett elemzés két ellenőrzési ponton fekális eredetű baktériumokat mutatott ki a vezetékben, ami alapján az egészségügyi felügyelőség nyomban megtiltotta a csapvíz fogyasztását, de mosogatásra vagy tisztálkodásra sem lehet használni. A felügyelőség egyben meghagyta, hogy a vezetéket fertőtleníteni kell, majd átmosni és újra elvégezni a víz bakteriológiai elemzését.
Küllődnek is saját, a helyi közösség kezelése alatt álló víznyerőhelye és vízvezetéke van, amelyben a múlt héten két helyen, az általános iskolánál és egy hentesüzletnél fekális eredetű fertőzést mutatott ki az elemzés. Emiatt az egészségügyi hatóság megtiltotta a faluban a vezetékes víz használatát, és inni sem szabad belőle, de mosogatásra és tisztálkodásra is alkalmatlan.
A legfrissebb hír, hogy újabb víztilalmat rendeltek el Küllődön, mert az alternatív vízellátásra szolgáló, a helyi közösség által működtetett műanyag tartályban is fekális baktériumokat mutatott ki a laboratóriumi elemzés. Vagyis az is használhatatlan.