2024. április 20., szombat

Lázadók megtámadtak két energiaipari létesítményt Észak-Irakban

Megöltek legalább négy alkalmazottat

Lázadók megtámadtak két energiaipari létesítményt vasárnap Észak-Irakban, megöltek legalább négy alkalmazottat, és végrehajtottak több robbanást - közölték biztonsági források.

Az első támadás egy földgázsűrítő állomáson történt Kirkuk várostól 15 kilométerrel északkeletre. Négy lázadó kézigránátokkal berobbantotta a létesítmény ajtaját. Két őr súlyosan megsebesült. Majd agyonlőttek négy alkalmazottat az irányítóteremben, és robbanószereket helyeztek el az állomás különböző pontjain, ezek közül öt töltet felrobbant. Egy iraki terroristaellenes alakulat azonban megrohamozta a létesítményt, visszavette az ellenőrzést felette, és kiszabadította azt a 15 alkalmazottat, aki elbújt egy helyiségben. A támadók elmenekültek.

Elképzelhető, hogy ugyanezek a lázadók támadták meg a másik energiaipari létesítményt, a földgázsűrítőtől 25 kilométerrel északra lévő Bai Haszan olajterminált - közölték a biztonsági források. A támadók itt is kézigránátok felrobbantása révén hatoltak be, majd felrobbantottak egy olajtartályt. A biztonsági erők felvették velük a harcot, de ennek eredményéről még nincs információ.

Egyelőre egyik lázadószervezet sem jelentkezett elkövetőként.