2024. április 20., szombat

Erdogan visszautasítja a nyugati bírálatokat

Visszautasította Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azokat a nyugati bírálatokat, amelyek a július 15-i puccskísérletet követő tömeges letartóztatások és tisztogatás miatt érik a törö

Erdogan leszögezte: olyan országok, amelyeknek méltatniuk kellene Törökországot a puccskísérlet meghiúsításáért, ehelyett a cselszövők oldalára állnak. Nem lehetnek barátok azok az országok, amelyek jobban aggódnak az elkövetők sorsáért, mint a török demokráciáért - szögezte le.

Bejelentette ugyanakkor, hogy "egyszeri gesztusként" törölteti azokat a hatósági eljárásokat, amelyeket azok ellen indítottak, akik őt államfői méltóságában megsértették. Ilyen vádat több száz ember ellen emeltek.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérletért. Ő váltig állítja: semmi köze a történtekhez. Törökországban ugyanakkor a hadseregben, a közigazgatásban, a rendőrségnél, az igazságszolgáltatásban és az oktatásban emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel vagy vonták eljárás alá arra hivatkozva, hogy közük van Gülen mozgalmához. Pénteken a munkaügyi minisztérium is bejelentette: a tárca 1300 dolgozója ellen indult vizsgálat a puccskísérlettel összefüggésben. Az európai uniós ügyekért felelős minisztériumban 16 embert függesztettek fel, hat másikat pedig elbocsátottak.Izmirben az ügyészség több mint kétszáz rendőr ellen adott ki elfogatóparancsot.

Ezzel párhuzamosan kilencvenkilenc ezredest léptettek elő tábornokká vagy admirálissá a török hadseregben. A puccskísérlet után ugyanis több mint száz tábornokot vettek őrizetbe. A török vezérkar tájékoztatása szerint 48 tábornokot nyugdíjaztak. A vezérkari főnök, a hadsereg, a haditengerészet és a légierő parancsnoka megúszta a tisztogatást. A puccskísérlettel összefüggésben a napokban 1700 embert szereltek le megrovással a hadseregtől, többek között a tábornoki kar mintegy negyven százalékát is. Erdogan a múlt héten úgy fogalmazott, hogy a haderőnek vérfrissítésre van szüksége. A miniszterelnök bejelentette: bezárják az Ankara mellett fekvő Akinci légitámaszpontot, és minden olyan laktanyát, melynek köze volt a puccskísérlethez.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerencsétlennek nevezte az amerikai hírszerzés vezetőjének megjegyzését, miszerint a tisztogatás árt az együttműködésnek az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben.

"Ellenkezőleg, miután a hadsereget megtisztítottuk, megbízhatóbb, tisztább és hatékonyabb lesz" - húzta alá Cavusoglu.
A külügyminiszter újságírók előtt pénteken védelmébe vette a tisztogatásokat. Szavai szerint "ha ezeket az embereket nem távolítják el, sikeres lett volna a puccs."

"Minden államnak kötelessége, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket, hogy ne kelljen ismét ilyen fenyegetéssel szembenéznie. Egyetlen állam sem tűrhet meg ilyen fenyegetést" - mondta Mevlüt Cavusoglu.

Közben bíróság elé állítottak 21 újságírót azok közül, akik ellen hétfőn adtak ki elfogatóparancsot. A külügyminiszter szerint ők a Gülen-féle "terrorszervezethez" tartoztak, s nemcsak újságírók voltak, hanem bizonyítékokat is hamisítottak. Cavusoglu szerint "minden politikus, beleértve az elnököt is", halállistán szerepelt.