2024. április 25., csütörtök

Az éhségsztrájknak vége

A mintegy hetven tiltakozó menekültet Banja Koviljačára szállították – Egészségi állapotukkal minden rendben van

Nem tudhatjuk, hogy a délelőtti záporeső, vagy a nagykövetek előző napi látogatása hatott a mintegy 70 éhségsztrájkoló menekültre, de tegnap körülbelül egy óra tájban abbahagyták tiltakozásukat, és elfogadták a horgosi menekülttáborban levő segélyszervezetek és a Menekültügyi Hivatal által felkínált élelmiszert.

Délután 5 órakor a sztrájkolók még ugyanott tartózkodtak, ahol az elmúlt napokban, a faluvá nőtt sátoros menekülttábortól mintegy háromszáz méterre egy puszta földön. A transzparenseket elpakolták, ők pedig kisebb csoportokban üldögéltek a földön. Kimerültség, fáradság nem látszott rajtuk. Céljukat nem érték el, a táborban levő mintegy 500 menekültet nem sikerült maguk mellé állítani, újabb menekültek Belgrádból vagy Šidről pedig nem ékeztek, hogy csatlakozzanak tiltakozásukhoz. Egyébként számuk is csökkent, százan kezdték és hetvenen maradtak, akiket tegnap autóbusszal a Menekültügyi Hivatal Banja Koviljača-i központjába szállítottak.

A helyszínen levő orvosok (Medicin de Mondes) szerint a sztrájkolók mindegyike egészséges és a többnapos éhezés miatt senkinek sem lett semmi baja.

A horgosi táborból ma 14 menekültet engedtek be Magyarországra, két családot és egy magányos embert, akik sorosak voltak a listán. Szabadkára ma nagyobb számban érkeztek menekültek. Egy részük a Menekültügyi Hivatal szabadkai befogadóközpontjába ment, de többségük a kelebiai és a horgosi határhoz. Ugyanakkor tíz–húsz fős csoportokban gyalogolnak a menekültek Horgostól Szabadka felé. Arra a kérdésre, hogy hova tartanak, azt válaszolták, hogy Nyugat-Európába mennének, de a magyar határzár miatt, többszöri sikertelen próbálkozás után visszamennek Belgrádba, ahonnan majd ismét útnak indulnak, de nem délre.

Az országban jelenleg több mint 3000 menekült van, és számuk folyamatosan nő, ugyanis Macedónia és Bulgária irányából naponta 150–250-en érkeznek. A Menekültügyi Hivatal külföldi támogatással két befogadóközpontot épít a bolgár határ közelében, körülbelül akkorákat, amekkora a szabadkai központ, ahol jelenleg mintegy 400 menekült tartózkodik.