2024. április 25., csütörtök

Gazdagodás vagy pihenés?

Az újvidéki Strand sokak kedvenc üdülőhelye, tartalmas kikapcsolódást nyújt fiataloknak és időseknek egyaránt. Legalábbis erről volt eddig ismert, de mi a jelenlegi helyzet?

Szék szék hátán a strandkocsmákban. Törülköző leterítésére a homokon legfeljebb elméleti lehetőség van, a székeket olyan közel rakják egymáshoz, hogy csak nehezen tudunk átvergődni köztük. Míg egyesek a kikapcsolódás végett járnak a Strandra, mások kiváló

Szék szék hátán a strandkocsmákban. Törülköző leterítésére a homokon legfeljebb elméleti lehetőség van, a székeket olyan közel rakják egymáshoz, hogy csak nehezen tudunk átvergődni köztük. Míg egyesek a kikapcsolódás végett járnak a Strandra, mások kiváló

Egyre többen fejezik ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a Strandon nagyon sok a kávézó, étterem, lassacskán nemcsak a füves területeket kerítik el, hanem a homokos részre is rátelepednek. A kávézókból kora reggeltől késő estig hangos zene szól, természetesen mindenki a saját zenei válogatását bömbölteti, ami csak hozzájárul az egyre kaotikusabb helyzethez. Feltevődik hát a kérdés, hogy vajon továbbra is a kikapcsolódás oázisa-e a Strand, vagy a kávézók versengési helye lett?

A Strand bejáratánál olvasható feliraton az áll, hogy kiváló hely a pihenésre és a kikapcsolódásra, de ha egy kissé beljebb megyünk, a bömbölő zene más benyomást kelt.

A Štrandaroši Egyesület tagjai tiltakoznak a rend és a nyugalom megsértése miatt. A Vajdasági Rádió és Televíziónak elpanaszolták, hogy már három éve sikertelenül emelik fel szavukat a rendbontás ellen.

– Sokféleképpen próbálkoztunk a fürdőhelyet működtető és karbantartó Városi Kertészet Közvállalat tudomására juttatni, hogy mi albérlők vagyunk a Strandon, és aggat, nyugtalanít bennünket a nagy hangzavar, és a vendéglátóipari létesítmények terjeszkedése. Ők viszont azzal érvelnek, hogy a kávézók az igazi, „nagy” bérlők, pedig a Strandon összesen 848 kabin van, az egyesületünkből 620-an bérlők vagyunk, egy kabinért 15–20.000 dinárt fizetünk. Ha jobban belegondolunk, akkor mi vagyunk a „nagy” bérlők – mondta Miroslav Mrnuštik a Štrandaroši Egyesületből.

Miután a Városi Kertészet egy ideig nem reagált az egyesület tiltakozására, kérésükkel a polgármesterhez fordultak.

– Elég sokan összejöttünk, összeállítottuk a kezdeményezés szövegét, aláírtuk, és eljuttattuk a polgármesteri hivatalba. Ha jól tudom, a polgármester reagált a kezdeményezésünkre, és szemtelenségnek nevezte azt, ami a Strandon történik, mivel ott mindent a pénznek rendeltek alá, úgy néz ki most már ez a hely, mint a szabácsi vásár – mondta Mrnuštik.

A legújabb tiltakozásokra reagált a Városi Kertészet is. – Találkoztunk a kávézók tulajdonosaival, megpróbálunk megoldást találni a hangos zenére, remélem napokon belül rendeződik a helyzet. Mi azt szeretnénk, hogy minden látogató jól érezze magát a Strandon, ez a legfontosabb – mondta Ivan Nožinić, a Városi Kertészet vállalatból.

A Városi Kertészetből azt üzenték, hogy ha valaki panaszt szeretne emelni, azt megteheti a marketing@zelenilo.com e-mail címen, vagy személyesen a Strand bejáratánál, illetve a közvállalat irodahelyiségeiben, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont első emeletén.