2024. április 23., kedd
VAJDASÁGI RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ

Kezdődhet az építkezés-szervezés!

A tartományi kormány legutóbbi ülésén megalakították azt a koordinációs bizottságot, amely az 1999-ben lebombázott, most is romokban heverő Vajdasági Rádió és Televízió épületének helyére építendő új létesítmény létrejöttét irányítja majd.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A testület élére Igor Mirović kormányfőt nevezték ki, aki testületi alelnököknek Pásztor Istvánt, a tartományi képviselőház elnökének, illetve Miloš Vučević polgármesternek a kinevezését kezdeményezte. A bizottságban tisztséghez jutott még Đorđe Miličević tartományi kormányalelnök, Miroslav Štakić művelődésügyi- és tájékoztatási titkár, Miodrag Koprivica, a VRT vezérigazgatója, dr. Jova Radić, a közszolgálat igazgatóbizottságának elnöke, Dejan Mandić, a Városépítési Intézet megbízott igazgatója, valamint Nedeljko Kovačević, Vajdaság Autonóm Tartomány Nagyberuházási Igazgatóságának igazgatója. A testület további két tagját a szerb kormány választja majd be az illetékes minisztériumból. A szakcsapatnak az lesz a feladata, hogy a tartományi kormány által leszögezett prioritásrendszerrel összhangban meghatározza azokat az aktivitásokat és határidőket, amelyek a tájékoztatási közszolgálat új épületének megépítését körvonalazzák. Koordinálják majd azokat a hatalmi szerveket és szubjektumokat, amelyek részt vesznek a projektum realizálásban. A tartományi kormánynak az az álláspontja, hogy mivel a VRT tíz nyelven sugározza műsorát, mindenképp új, központi épületre van szüksége, így jobb munkakörülményeket biztosíthatnak a dolgozók számára. A kormányfő korábban bejelentette, hogy akár már három éven belül is megépülhet az új székház. Az ötletterv már elkészült, a romok eltakarítására kidolgozott projektum is már megvan.

Az Újvidéki Televízió lebombázott épületének alapkövét 1973-ban helyezték le, az utolsó épületbővítés, azaz a komplexum véglegesítésére 1996-ban került sor. 1999 tavaszán az épületet több alkalommal is bombatalálat érte, és teljesen lerombolták. A televízió szerkesztőségei és műszaki osztályai később a Szerbiai Kőolajipari Vállalat Makszim Gorkij utcai épületébe költöztek – havonta 15 ezer euró bérleti díjat fizetnek.